Ezeket látta már?

A csontritkulás megelőzése

Az eredeti latin-görög szóösszetétel, az oszteoporózis szó szerint is csontritkulást jelent, a csontok elvékonyodását, porózussá válását. Jellemzi a csonttömeg csökkenése, és a csontszerkezet fokozatos károsodása, aminek végeredménye a törékeny, elvékonyodott csontok kialakulása, amelyek sokkal könnyebben törnek adott helyzetben (pl. elesések alkalmával), mint a normális csontállomány.

A csontritkulás megelőzése

A csontritkulás gyakran összefüggésbe hozható az idősödéssel, az életkor előrehaladtával csökken a csontdenzitás, csontsűrűség (BMD), fokozottabb csontritkulás kockázata. A csontok alapja a kalcium, ennek jelenléte fokozza a stabilitást, a csontszerkezet teherbírását. Ha a BMD érték alacsonyabb, a csontok is vékonyabbak, és természetesen a kalciumtartalom is kisebb.

A csontozat maximális sűrűségét 30 éves kor körül éri el, tehát fontos, hogy addigra minden olyan impulzust megkapjon, amitől a csontsűrűség lehetőség szerinti maximumát elérje. A harmincas életévek első felében a csontsűrűség igen lassan, de csökkenni kezd, nőkben a menopauza kezdetéig körülbelül. Az ezt követő 5-7 évben a csökkenés üteme felgyorsul. Ezért különösen fontos nők esetében, hogy kellő minőségű csontozat alakuljon ki, jó denzitással, és addig legyen ez fenntartható, ameddig lehetséges.

Vannak persze olyan kockázati tényezők is, amelyeken nem lehet változtatni. Ilyenek: a női nem, az európai fehér vagy ázsiai, sárga rasszhoz való tartozás, a csontozat típusa, tehát kicsi, vékony, nagyobb, erősebb, illetve hogy előfordult-e már a családban ez a betegség.

Az egyéb kockázati tényezők: táplálkozási hiányok, mint kevés kalcium-, vagy túlzott alkoholfogyasztás, passzív, mozgásszegény életmód. Néhány egyszerű életmódi változtatással csökkenthető a kockázat, és élethosszig fenntartható a csontok jó állapota. Néhány javaslat:

Mi segíthet a csontritkulás megelőzésében?

Elegendő kalciumtartalmú táplálék fogyasztása

Klinikai tapasztalatok szerint is bebizonyosodott, hogy az alacsony kalciumbevitel összefügg a csekélyebb csonttömeggel. Gazdag kalciumforrás a tej, joghurt, sajt, mandula, a sötétzöld levelű zöldségek, mint a brokkoli, a halak közül pl. a szardínia és a lazac. Férfiakban illetve nőkben menopauza előtt napi 1000 mg a kalcium-szükséglet, menopauza utáni nőkben, ill. 70 év feletti férfiakban pedig napi 1300 mg.

Kalciumpótlás

  • Ha nem lehetséges a táplálékkal kellő mennyiségű kalciumbevitel biztosítása, akkor kalciumpótló tablettákat kell szedni. Ezek között vannak vénykötelesek, vénymentesek egyaránt. Az általában kalciumkarbonát-alapú kalciumpótló tablettákat étkezéskor célszerű bevenni, mert a gyomor sósavtartalma segíti felszívódásukat. A kalciumpótlás mellékhatásként székrekedést eredményezhet.

Menjünk ki a napfényre!

  • A D-vitamint a bőr szintetizálja, előanyagaiból a napfény, napsugárzás hatására. A D-vitamin segíti egyben a kalcium felszívódását, javítja a csont általános állapotát. A legtöbb ember számára a D-vitamin elegendő, kivéve a szociális és ápolási otthonokban élő időseket, vagy azokat, akik valamilyen ok miatt mozgásukban korlátozottak, esetleg vallási okok miatt kell bőrüket, arcukat eltakarják. Ezt meg kell beszélni az orvossal.

Végezzünk rendszeres gyakorlatokat!

A csont élő szövet, mint pl. az izomzat, ha a szokásosnál nagyobb terhelés éri, erősödik. A csonttömeg-megtartó gyakorlatok a legjobbak a csontok számára. A séta, túrázás, jogging, súlyok emelése, tenisz pl. mind hasznosak ebből a szempontból, mivel mind a nehézkedési erő ellen hatnak. A kutatók szerint a csúcs-csonttömeg a 20-as életéveinkben mérhető, tehát minél hamarabb fogunk hozzá a csonttömeg-megtartó gyakorlatokhoz, annál nagyobb lesz a "csonttömeg-bankunk" és annál jobban ellen tudunk majd állni később a csontritkulás veszélyének. Azt tudnunk kell viszont, hogy az extrém terhelés fiatal nőkön, pl. balettáncosok, atléták, más sportolók esetén menstruációs zavarokkal járhat, ami növelheti a csontritkulás veszélyét is. Soha nem késő elkezdeni a gyakorlatokat, mert részben segítenek az izomzat erősítésében, részben pedig javítja a tartást és az egyensúlyt, mindezek pedig megelőzhetik azt, hogy idősebb korban valaki könnyen elessen, ami viszont csonttörési kockázat.

Normális testsúly fenntartása

Az alacsony testsúly is kockázati tényező a csontritkulásban. Nőkben, az étkezési zavarok, mint az anorexia és a bulimia, a súlyvesztés cikluszavarokat okozhat, nem ovulálnak, kevés a vérben keringő ösztrogén hormon. Az ösztrogének segítenek fenntartani a normális csontsűrűséget, ha ezek szintje csökken, pl. a menopauza után, gyakori lesz a csontritkulás. Ha 45 év alatt, és nem terhesség miatt, több mint 6 hónapig nincsen normális ciklus, megnő a csontritkulás várható kockázata.

Alkohol – csak mértékkel!

Az alkohol toxikus a csontfelépítő molekulák számára – a krónikus alkoholistákra gondolunk – tehát ők nagyobb kockázatnak kitettek, mint az alkalmi ivók. Nemzetközi ajánlások szerint nők nem fogyaszthatnak többet napi 2, férfiak napi 4 standard italnál, ez a mennyiség még nem káros a csontrendszer szempontjából.

A dohányzás abbahagyása.

  • A dohányzás ronthatja a kalcium felszívódását a táplálékból, ez is hozzájárul a csontok gyengítéséhez. A serdülőkori dohányzás csökkenti a csúcs-csonttömeg mértékét.

A koffeinbevitel mérséklése

  • A koffein rontja a kalcium felszívódását, valószínűleg vízhajtó hatása miatt, így a kávé és más koffeintartalmú italok csökkentésével javulhat a kalcium felszívódása a csontokba.

A gyógyszerelés helyes beállítása

  • Bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása (pl. görcsgátlók, heparin, szteroidok, vízhajtók) szintén hozzájárulhat a csontvesztéshez. Kérdezze meg orvosát, hogy a gyógyszerelésében vannak-e ilyen veszélyek!

Gyógyszerek a csontritkulás megelőzésére

Hormonpótló kezelés (HRT)

  • Menopauza után a HRT a csontritkulás megelőzésének hatékony módszere. Az utóbbi években végzett klinikai vizsgálatok azonban bizonyos kockázatokra is fényt vetettek. Napjainkban, csak akkor javasolt a HRT csonttörések megelőzésére, ha a menopauzás tünetek miatt a kezelés valóban indokolt. A HRT előnyeit és kockázatait egyedileg kell megvizsgálni, és ez függ az életkortól, a HRT típusától és más tényezőktől is. Az orvos fogja javasolni, melyik a megfelelő HRT kezelés.

Tibolon

Magas csonttörési kockázat esetén javasolt a csont ásványianyag-tartalma csökkenésének megakadályozására, valamint a menopauzás tünetek rövidtávú mérséklésére. A tibolon menopauza után helyettesíti a szervezet hiányzó, ill. lecsökkent mennyiségű természetes szexuálhormonjait. Megkísérelték adását pl. petefészek-műtét után is, a hormonok pótlására. Javíthatja a libidót is. Maximális hatásának eléréséhez kb. 3 hónap szükséges. Mellékhatásai lehetnek: vaginalis vérzés, fejfájás, szédülés, viszketés, súlynövekedés, hányinger, hasi fájdalom, emlőfájdalom, magas vérnyomás.

Biszfoszfonátok

  • Mérséklik a csontvesztést, javítják a csontsűrűséget, csökkentik a csontok törésveszélyét. Ilyen szerek az alendronat, etidronat és risedronat. Segítenek a csonttömeg megtartásában pl. hosszú távú szteroid szedés esetén, valamint posztmenopauzás nőkben, akiknek csonttömeg már csökkentebb.

Arra érzékeny egyénekben gyomor-bélrendszeri tüneteket okozhatnak, ezért éhgyomorra célszerű és javasolt bevenni e szereket. Mivel kimarhatják a nyelőcső falát is, ezért csak álló ill. ülő helyzetben szabad bevenni, és legalább egy pohár folyadékkal együtt. Harminc percig meg kell tartani az álló, vagy ülő helyzetet ezt követően. Bevételük heti 1 alkalommal történik. Okozhatnak még mozgásszervi fájdalmat, fáradtságérzést.

Raloxifen. Az újabb, ún. szelektív ösztrogén-receptor modulátorok egyike. Javítja a csont denzitását, mérsékli a gerinc/csigolya-törések számát. Csak menopauza utáni nők számára javasolt. Kipirulást, lábikragörcsöket okozhat, és fokozhatja a trombózisveszélyt. Csökkenti viszont az emlőrák kialakulásának veszélyét.

Egyéb gyógyszerek is léteznek még a csontritkulás kiegészítő kezelésére, érdemes mindig az orvossal konzultálni a gyógyszeres kezelésről, a csontritkulás lehetséges megelőzéséről.

Mit tehetünk még a megelőzés érdekében?

Csökkentsük az elesés kockázatát!

Idősebb korban, már meglévő csontritkulás esetén egy váratlan csonttörés drámai változásokat okozhat a mindennapi életvitelben, ezért is fontos, hogy próbáljuk meg ezt lehetőség szerint elkerülni. Bizonyosodjunk meg arról, hogy otthonunkban nincsenek pl. rossz szőnyegek, rosszul elhelyezett elektromos vezetékek, vagy burkolat nélküli felületek a padlón, amelyek mind-mind fokozhatják az elesés kockázatát. Az is fontos, hogy a lakáson belüli világítás mindenütt megfelelő legyen, és a lépcsők, járópadlók jól rögzítettek. Emellett ha valaki szemüveges, ill. nem jól lát, de még nincs szemüvege, ezt is korrigálni kell, hogy ne akadályozza, és ne lehessen oka egy banális elesésnek saját otthonában.

Egyes gyógyszerek, mint pl. a nyugtatók, antihisztaminok, vérnyomáscsökkentők: szédülést okozhatnak, egyensúlyzavarokat, ezért is fontos, hogy az orvos rendszeresen ellenőrizze a gyógyszerelést.

Forrás: EgészségKalauz