Ezeket látta már?

Dupuytren-kontraktúra: a kutatók szerint náluk nagyobb eséllyel alakulhat ki

görbe ujj, neandervölgyi ember, ősember, Dupuyten-kontraktúra

Kutatók azt vizsgálták, kinél alakulhat ki nagyobb eséllyel Dupuytren-kontraktúra.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő közösségi oldalán egy izgalmas kutatásra hívta fel a figyelmet.

"A Dupuytren-kontraktúra (nevét Napóleon orvosáról kapta) olyan betegség, amelynek során a kézujj(ak) befelé görbül(nek). A behajlást a tenyér bőre alatt fekvő, erős kötőszövetes hártyához rögzítő rostok megvastagodása és megrövidülése okozza, ami az ujjak helyzetére is hatással van. A betegség lényegesen gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, és általában a tenyérben kialakuló csomóként kezdődik, amely megnövekszik, és egy vagy több ujjat hajlított helyzetbe kényszerít. Az állapot általában nem fájdalmas, de a csomók néha nyomásérzékenyek lehetnek. Észak-Európában sok 60 év feletti férfi (kb. 30%) szenved ebben a viking betegségben is elnevezett kórállapotban" - emelte ki a szakember.

Főleg európaiakat érint

Dobson részletesen kifejtette, hogy a svéd Karolinska Institutet kutatói más kollégáikkal együtt több, mint 7000 érintett személy adatait használták fel a betegség genetikai kockázati tényezőinek felkutatására. A Molecular Biology and Evolution című szakfolyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy a három legerősebb genetikai kockázati tényező a neandervölgyi ősemberektől öröklődik.

A neandervölgyiek Európában és Nyugat-Ázsiában éltek körülbelül 40 000 évvel ezelőttig, amikor is a modern ember váltotta fel őket. Mielőtt azonban a neandervölgyiek eltűntek, keveredtek a modern emberrel. Ennek eredményeként az Afrikán kívüli gyökerekkel rendelkező emberek genetikai állományának néhány százaléka a neandervölgyiektől származik.

Mivel a Dupuytren-kontraktúrája ritkán fordul elő afrikai származású embereknél, kíváncsiak voltak arra, hogy vajon a neandervölgyiek génváltozatai részben megmagyarázhatják-e, hogy az Afrikán kívüliek fokozottabb érintettségét.

Genetikai örökség

A kutatók három nagy klinikai csoport adatait használták fel az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Finnországban, így 7871 beteg és 645.880 egészséges kontrollcsoport genetikai állományát hasonlították össze. Összesen 61 hajlamosító genetikai kockázati tényezőt azonosítottak a Dupuytren-kontraktúrára.

A kutatók azt találták, hogy ezek közül hármat a neandervölgyiektől örököltek, és ezek között szerepel a második és a harmadik legfontosabb kockázati tényező. A tanulmány további bizonyítéka annak, hogy a neandervölgyiek és őseink keveredésének fontos következményei vannak egyes betegségek előfordulására, különösen bizonyos csoportok körében.

https://academic.oup.com/mbe/article/40/6/msad130/7197475

Hivatkozás: Richard Ågren et al. Major Genetic Risk Factors for Dupuytren's Disease Are Inherited From Neandertals. Molecular Biology and Evolution, 2023; 40 (6) DOI: 10.1093/molbev/msad130

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelezheti az ujj az autoimmun betegséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#ízületi gyulladás

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához