Szponzorált tartalom

Fájnak a térdei? Ezt olvassa el!

#porckopás #térdízületi kopás #térdfájdalom #glükózamin
2019.07.26.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni a fájdalommal és mit tehetünk a kellemetlen tünetek ellen?

A térd az egyik legnagyobb ízületünk, ráadásul ún. teherviselő ízületnek tekinthető, minden nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Lehetővé teszi, hogy behajlítsuk a lábunkat, így járjunk, fussunk, forduljunk vagy ugorjunk, de segít az egész testet alátámasztani, felegyenesedni. A térdízület meglehetősen érzékeny, sérülésekre hajlamos, és a nagy terhelés miatt a térdízületi artrózis, porckopás is fokozottan érintheti. Emiatt pedig könnyen előfordulhat térdfájás, mely a mozgás beszűkülésével vagy akár a láb mozgatásának (ideiglenes) elvesztésével is együtt járhat.

Mikor kell orvoshoz menni a térdfájással?

A térdfájást a kiváltó okok alapján több csoportba is oszthatjuk. A fájdalmakat okozhatja trauma (sérülés), fertőzés, anyagcsere-problémákra visszavezethető betegségek (pl. köszvény), a kötőszöveteket érintő gyulladásos betegségek (pl. sokízületi gyulladás) vagy degeneratív betegségek (pl. porckopás).

Természetesen nagyon fontos az orvosi vizsgálat abban az esetben, ha a térdfájás sérülésre vezethető vissza. A térdben megsérülhet az ízület, az inak, a szalagok, de akár a csont is! Ez egyrészt erős fájdalommal járhat együtt, másrészt szükségessé teheti a térd rögzítését, pihentetését. A további mozdulatokkal, a térd terhelésével ugyanis még több bajt kockáztunk!

Sokan úgy vélik, a térdfájással felesleges orvoshoz fordulni, mert az egyszerűen a korral járó elkerülhetetlen probléma. Azonban (ha nincs egyértelmű sérülés) laikusként, megfelelő vizsgálatok nélkül nagyon nehéz meghatározni, mi is okozza a fájdalmakat. A térdfájás általában kezelhető, és ha időben sikerül diagnosztizálni a problémát, megelőzhetjük a betegség progresszióját, vagy akár azt, hogy a mozgás teljesen beszűküljön, esetleg teljesen elveszítsük a mozgás képességét.

Mi okozza a leggyakrabban a térdfájást?

A fiatalabb, aktívabb korosztályba tartozóknál a térdfájás oka általában sérülés vagy túlerőltetés, az idősebbeknél azonban a degeneratív betegségek, vagyis a térdízületi kopás okozza a legtöbbször a fájdalmakat. A térdízületi kopás esetén a csontok találkozásánál található porcos terület idővel elvékonyodik vagy teljesen el is pusztulhat, ami nagy fájdalommal és a mozgás beszűkülésével jár együtt. A porckopás ráadásul visszafordíthatatlan folyamat. Ugyanakkor sokat tehetünk a megelőzéséért, illetve különböző módszerekkel a betegség progressziója lassítható.

A térdfájás megelőzésében, különösen a degeneratív betegségek rizikójának csökkentésében rendkívül nagy szerepe van a testsúly csökkentésnek (hiszen minél több plusz kilót cipel magán valaki, annál nagyobb terhelés nehezedik a térdére), a rendszeres testmozgásnak (az erősebb izmok jobban megtámasztják, védik az ízületeket), a porckopás lassításának, például olyan gyógyszerek segítségével, amelyek segítik a porc regenerációját és leállítják a porc pusztulásáért felelős enzimeket. Ilyen gyógyszer a vény nélkül kapható glükozamin-szulfát, melyet nemcsak megelőzésre, de a degeneratív porckopás progressziójának lassítására, a fájdalom csökkentésére is alkalmazhatunk.

Forrás: EgészségKalauz