Ezeket látta már?

Izomgörcs ellen magnézium? Ennyire hatásos valójában

izomgörcs, szédülés, dehidratáció

Hatásos a magnézium, vagy sem?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy olvasói kérdést válaszolt meg, ami arra vonatkozott, hogy a magnézium mennyire hatásos izomgörcsök ellen:

"Válasz: komoly bizonyíték nincs rá, dacára a széltében-hosszában elterjedt hitnek mind orvosok, mint a nép körében. Ilyenkor szoktak jönni a kommentek, hogy de nekem akkor is segít. Minden esetre 2021-ben publikáltak erről egy úgynevezett Cochrane áttekintést.

A legtöbb ember tapasztal az élete során izomgörcsöt. A görcsök néha súlyosak lehetnek, és orvosi ellátást igényelnek. A görcsök megváltozott élettani állapotokban, például terhesség és testmozgás, anyagcsere- és idegrendszeri betegségek, valamint bizonyos gyógyszeres kezelés során, például vízhajtók és inhalációs β2-agonisták esetén jelentkeznek. Epidemiológiai adatok arra utalnak, hogy izomgörcsöket gyakran figyelnek meg időseknél, terhes nőknél és sportolóknál. Sokan nem viszik be megfelelően a mozgásszervi egészség szempontjából kulcsfontosságú tápanyagokat, köztük a D-vitamint, a kolint és a magnéziumot.

Az étrend-kiegészítők használata javíthatja ezeknek az anyagoknak a bevitelét. A jelen tanulmány által közölt eredmények azonban azt mutatják, hogy a magnézium-kiegészítés valószínűleg alig vagy egyáltalán nem fejt ki hatást az izomgörcsök gyakoriságának csökkentésében, és alig vagy egyáltalán nem változtat a kezelésre adott válaszban, főként idősebb felnőtteknél. Másrészt bizonytalan, hogy az orális magnézium-kiegészítés csökkenti-e a terhességgel összefüggő nyugalmi görcsöket.

Olvasson tovább! Figyeljen a neuropátia tüneteire - zsibbadás, szédülés, puffadás is jelezheti

A tanulmány fő korlátja az, hogy hiányzik a magnéziumpótlás vizsgálata bizonyos funkcionális eredményekre, például az izomteljesítményre, a mobilitásra vagy a mindennapi tevékenységek korlátaira gyakorolt hatásaira vonatkozóan. A jelen tanulmányban szereplő populáció főként egészséges emberekből áll, és fontos megvizsgálni a magnézium-kiegészítés hatását az izomgörcsök és/vagy izomfájdalmak kezelésére olyan neuromuszkuláris vagy mozgásszervi betegségben szenvedő betegeknél, akik esetleg rehabilitációs programon vesznek részt."

Hivatkozás: Moretti A. What is the role of magnesium for skeletal muscle cramps? A Cochrane Review summary with commentary. J Musculoskelet Neuronal Interact. 2021 Mar 1;21(1):1-3. PMID: 33657750; PMCID: PMC8020016.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/.../PMC8.../pdf/JMNI-21-001.pdf

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport