Ezeket látta már?

Mi az artritisz?

2017.04.17. Módosítva: 2017.04.17.
izuleti_problema

Az artritisz általános „terminus technicus”, mintegy 150 különféle ízületekkel kapcsolatos betegség gyűjtő, összefoglaló megnevezése.Azt gondolják általában, hogy ez főleg az időskorra jellemző, de minden 3-ból 2 artritiszes beteg 65 év alatti, egyébként normális, vagy majdnem normálisan vezetett napi életvitellel, életmóddal.

Az artritisz szó maga az ízület gyulladását, gyulladt állapotát jelenti. Legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az ízület merevsége, és időnként duzzanata is.

Jellemzően, ha a gyulladás az elsődleges, a betegség artritisz típusú, ha előbb észlehető a kopás, akkor inkább artrózis a megfelelő definíció.

Mi történik az ízületekkel?

Az ízület voltaképpen a csontok találkozási pontja, helye. A csontvégi felszínek porccal borítottak, amely sima, egyenletes felszínű anyag. Az ízület maga ízület tokba foglalt, melyben lévő szövet az ún. szinoviális hártya. A hártyaréteg által elválasztott folyadék a szinoviális folyadék, amely nedvesíti az egymáson érintkező, elcsúszó porcfelszíneket, mint pl. az autók motorolaja "keni" a hengerekben mozgó dugattyúkat. Artrózis akkor jön létre, ha ebben a rendszerben zavar támad valahol.

Az izületi fájdalmak merevséget okozhatnak. Az izületi fájdalmak merevséget okozhatnak. Forrás: EgészségKalauz

Az izületi gyulladás duzzanatot okozhat

Tudta? Ez az ízületi gyulladás kiváltó oka! Kattintson!

Valamennyi között leggyakoribb az oszteoartrózis, más néven degeneratív artrózis, ez a kopásos, tipikusan az elhasználódással járó betegségforma. Gyakoribb idős korban, és jellemzi az ízületek túlzott terhelése, pl. a teherviselő ízületekben, mint a porcfelszín sérül, ez a károsodás olyan mértékig fokozódhat, hogy a porc teljesen lekopik, és a csontvégi felszínek érintkeznek egymással.

A kezelés többféle módon és eljárással történhet:

Különösen fontos a mozgatás, a fizioterápia valamely formája. Növeli az ízületi kenést, erősíti a környéki izomzatot, kevesebb terhet ró magára az ízületre. A melegvízben végzett hidroterápia pl. jelentős mértékben csökkenti a merevséget, és csillapítja a fájdalmas állapotot.

Fájdalommal járó artritisz-formák esetén fontos a gyógyszeres fájdalomcsillapítás. Ez lehet egyszerűbb, OTC (vénynélküli) szerekkel folytatott kezelés, de lehetnek ezek az NSAID-ok, a közismert és igen sokat használt nemszteroid gyulladásgátlók. Ez utóbbiak hatásosak, de néhány kellemetlen mellékhatással bírnak, mint pl. a gyomor-bélrendszeri nyálkahártya-károsító, esetleg fekélyképző hatás.

Az izületi fájdalmak merevséget okozhatnak. Az izületi fájdalmak merevséget okozhatnak. Forrás: EgészségKalauz

Újabban már két "osztályuk" van az NSAID-oknak, a COX-1 és COX-2 gátló szerek személyében. Ez utóbbiak mellékhatásai kedvezőbbnek tűnnek, hatásuk lényegében azonos. Még több év klinikai tapasztalata kell ennek pontosabb eldöntésére.

  • Műtéti eljárások: főleg a térd és a csípő vonatkozásában jönnek számításba. Ezek a protetikai műtétek drámai módon javítják az artritiszes betegek életkilátásait, a technikai eljárások is gyorsan fejlődnek, a kéz és a vállízületi pótlások tekintetében is.

Vannak-e speciálisan alkalmazható étrendek?

Igazából az artritiszekre kialakított speciális étrend nincsen. Lehetnek ajánlások, de tudományos bizonyíték hiányában ezek csak ajánlások maradnak. Például akurkuma megfelelő adagolás mellett enyhítheti a tüneteket.A túlsúly káros szerepe viszont evidencia, tehát a súlycsökkentő diéta mindenképpen jót tesz, mivel csökkenti az ízületekre háruló terhet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához