Ezeket látta már?

Már a kisfokú túlsúly is fokozza a kockázatot!

2010.12.06. Módosítva: 2015.11.04.

Már a kisfokú túlsúly is fokozza a kockázatot! Nem szükséges a nagyfokú elhízás ahhoz, hogy fokozódjon az idő előtti halálozás kockázata – olvasható a New England Journal of Medicine csütörtöki számában.

Kétségtelen, hogy az elhízás növeli a szívbetegségek, a szélütés (stroke) és egyes daganatok kialakulásának kockázatát, azonban a mérsékelt túlsúly megítélése eddig nem volt egyértelmű.

Már a kisfokú túlsúly is fokozza a kockázatot!

Amy Berrington és az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai egy, az egész világra kiterjedő vizsgálatot végeztek, melyben 1,5 millió ember vett részt. Megállapították, hogy a túlsúly mintegy 13 százalékkal növeli a korai halálozás kockázatát. A munkában 19 korábbi, hosszútávú tanulmány adatait használták fel, melyben szerepel a testtömeg-index (BMI) és az esetleges halálok is – a követési idő 5-től 28 évig terjedt.

A kutatók főként arra a csoportra koncentráltak, akik a vizsgálat kezdetekor egészségesek voltak, kizárták a dohányosokat, a szívbetegeket és rákosokat, ugyanis ezek nagymértékben változtattak volna a halálozási arányokon. A legalacsonyabb halálozás az ideális testtömegű hölgyeknél volt, velük összehasonlítva az enyhe túlsúly 13 százalék járulékos kockázatot jelentett.

A kifejezett elhízás viszont 44-88 százalékos kockázatnövekedésben nyilvánult meg. Férfiaknál hasonló különbségeket tapasztaltak. Vagyis az egészség szempontjából még a mérsékelt túlsúly sem elfogadható. (kiemelés tőlem, a szerk.)

Forrás: Medipress