Ezeket látta már?

Milyen a jó cipő? A szakértő véleménye

Balerina vagy tűsarkú? - a bokasüllyedés okai... Dr. Marschalkó Péter ortopéd szakorvos a lapos talpú és tűsarkú cipők veszélyeiről, az ezek okozta esetleges bokasüllyedésről és az ideális sarokmagasságról beszélt a Csak csajok műsorában.

Az utóbbi pár évben elterjed teljesen lapos talpú úgynevezett balerina cipőkről azt gondolnánk, hogy megfelelő viselet, de legalább is mindenféleképpen ideálisabb, mint az anatómiát figyelmen kívül hagyó tűsarkú cipők. Ez nem így van. A túl lapos cipő ártalmas, akár bokasüllyedés is okozhat.

Milyen a jó cipő? A szakértő véleménye

Dr. Marschalkó Péter ortopéd szakorvos szerint a saroknak van egy optimális terhelése, aminek meg kell oszlania a sarok és a láb között. "Ha egy nagyon vékony talpú cipőben vagyunk a súly jelentősen hátrahelyeződik, gyakorlatilag a gerinc állandóan ebben a vonalban mozog." - magyarázza Marschalkó doktor - "Az ütközés amely a talpat éri közvetlenül áttevődik a különböző ízületi szintekre, egészen a koponyáig."

Bár a természethez legközelebb álló helyzetben a lapos cipőkben helyezkedik el a lábunk, az evolúció és a fejlődés során füves rétekről, homokos partokról átsétáltunk a betonozott utcákra, ami jelentősen megváltoztatta a helyzetet. Az ütközés, amit ki kellene védenie egy rugalmas felületnek, például a homoknak megszűnt. Ma már szükségünk van egy úgynevezett sokk-elnyelőre, vagyis lányos esetében 2-3, fiúk esetében 1 centiméteres sarokra.

Sokan azzal a problémával találkoznak, hogy bedől a sarkuk, így az egész tartásunk elromlik, hátrabillenünk, a térdünk és csípőnk is rossz helyre kerül. A balerinacipők minél kivágottabbak, annál inkább terhelik a lábujjakat, mivel azok segítségével tartjuk őket magunkon. Ha minden nap ilyen cipőt viselünk, nagy esélyünk van kisebb-nagyobb fokú boltozati problémák, például lúdtalp vagy bokasüllyedés, később pedig komolyabb ízületi problémák kialakulására.

A bokasüllyedés, vagy lúdtalp tulajdonképpen a talp hosszanti boltozatának a lesüllyedését jelenti, leggyakoribb panasza, hogy az érintett nem tud sokat gyalogolni. Mivel az elváltozás az egész test statikáját megbontja, előfordulhat, hogy a betegnél előbb jelentkeznek térd-, csípő-, vagy gerincpanaszok, amelyek hátterében a bokasüllyedés áll.

A bokasüllyedés tipikus jelei a szokásosnál jobban befelé dőlt lábfej, sarok. A gyermekek fejlődéséhez hozzátartozik, hogy a dőlt bokák idővel kiegyenesednek, de ha a bedőlés kamaszkor közeledtével még mindig megvan akkor fennáll a gyanúja a bokasüllyedésnek, de ebben a korban még segíthet a magasabb sarkú cipő.

Ezek a problémák hosszútávon, alattomosan alakulnak ki, és ha nem figyelünk oda, könnyen egy anatómiai deformáció lehet a vége, például bütyök, vagy kalapácsujj, ráadásul komoly ízületi fájdalmak is kialakulhatnak.

Megelőzni lehet a problémát még gyerekkorban apróbb műtétekkel, lúdtalpbetéttel. Mivel gyerekkorban alakul ki a végleges talpszerkezet, ha már kialakult a lúdtalp, helyrehozni nem lehet, csak karbantartani gyógytornával, dinamikus mozgással, illetve szükség esetén talpbetéttel.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához