Ezeket látta már?

Nyakfájásra ébredt? Ekkor kell orvoshoz fordulni

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegkereso/mozgasszervi-betegsegek/csontritkulas-oszteoporozis/17fdhfd

Nagyon kellemetlen elfeküdt nyakkal ébredni. A fájdalom hátterében ez a betegség is állhat.

Annak ellenére, hogy lépten-nyomon arról hallunk, hogy egyenes háttal, magunkat kihúzva kell tartani magunkat, az emberi gerinc valójában nem teljesen egyenes, több görbületet is találunk benne.

Miért fontosak ezek?

A gerincünk nem tökéletesen egyenes, több görbület is található benne: a nyaki és a deréktájékon enyhén előre görbül, míg a háti szakaszon hátrafelé, ennek köszönheti a gerincünk S-re emlékeztető alakját. A nyaki és a deréktájéki görbületet lordosisnak, míg a háti görbületet kyphosisnak nevezik. Ezeknek a görbületeknek nagyon fontos szerepe van, segítenek ugyanis a testünknek alkalmazkodni a felegyenesedett életmódhoz. A görbületek hozzájárulnak többek között ahhoz, hogy stabilan megtartsuk a fejünket, hatékonyabban lépkedjünk két lábon, kellő rugalmassággal és hajlékonysággal mozogjunk.

A nyaki lordosis zavarának tünetei

Előfordulhat azonban, hogy a gerinc nem megfelelően görbül, vagyis vagy túlságosan kiegyenesedik, vagy a kelleténél jobban befelé vagy kifelé görbül. Ezek a problémák időnként nagyon is jellegzetesek, szabad szemmel is jól láthatóak (pl. ezek közé tartozik, ha valaki nagyon görnyedten tartja magát, vagy ha a deréktájékon túlságosan is előre ível a gerinc, ezért úgy tűnhet, hogy az érintett hátrafelé kitolja a fenekét stb.). Ennek sok oka lehet, veleszületett rendellenességektől a csontritkuláson át a rossz szokásokig vagy sérülésekig.

A nyaki görbület eltérése az egész tartásunkra kihathat, és komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A rendellenes tartás befolyásolhatja az izmokat és inakat is, így például azt, hogy mennyire tudjuk mozgatni a nyakunkat. Az izmok idővel túlságosan megrövidülhetnek vagy éppen megnyúlhatnak, jellemző lehet rájuk a görcsösség és a fájdalom. A fájdalom kisugározhat a fejbe is. A nyaki lordosis zavara a sérülések rizikóját is megnöveli, mert a mozgástér beszűkülése azzal jár együtt, hogy a gerinc ütéselnyelő képessége csökken.

Hogyan kezelhető a nyaki lordosis zavara?

Viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy milyen állapotban van a gerincünk: ha előre hajolva a görbületek megfelelő helyen láthatóak, vagyis a gerincünk képes korrigálni saját magát, akkor még nincs túl nagy baj. Ilyenkor általában nincs szükség sem gyógyszerekre, sem orvosi vizsgálatra (ezt természetesen felülírhatja, ha gyakran fáj a nyakunk, hátunk, és a fájdalom az éjszakai pihenésünket vagy a mindennapi tevékenységeket is akadályozza).

Ha azonban akkor is észrevehető, hogy a nyaki görbület a normálistól eltér, ha előre hajolunk, mindenképpen keressük fel az orvosunkat. A szakorvosi vizsgálat során megállapítható az esetleges károsodás mértéke, illetve az is, hogy milyen módszerekkel lehet kezelni az eltéréseket. Óvatos gyógytornával, masszázzsal, az életmód megváltoztatásával (pl. a helyes testtartás megtanulásával) rendbe lehet hozni a lordosis zavarait, és meg lehet előzni a további problémákat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lebénult a csontkovács kezelése után egy 28 éves nő

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

térdfájás

Forrás: EgészségKalauz