Ezeket látta már?

Megsérült? Eszébe ne jusson jegelni!

sérülés, jegelés

Nem mindegy, hogyan látunk el egy akut sérülést, ami épp a szemünk láttára történt, vagy amit mi magunk éltük át.

A friss kutatások szerint a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt ha túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást.

Hatékony kezelések

Szabó Klára, a Sherlock Rehab gyógytornásza és manuálterapeutája szerint például egy sérülés esetén először általában mindenkinek a jegelés jut eszébe, ám fontos tudni, hogy ez a módszer ma már a múlté: friss kutatások szerint ugyanis a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt, amennyiben túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást. Tehát a jegelés, azaz a RICE (Rest /pihenés/, Ice/jegelés/, Compression /nyomás/, Elevation /megemelés/) korszaka lejárt.

Mivel a jegelésnek nagyon erős, akut fájdalomcsillapító hatása van, azt a hamis érzetet keltheti, hogy javul az állapotunk. Valójában csak elnyomja a regenerációhoz szükséges gyógyulási folyamatokat. Érdekes tény, hogy már az az orvos sem támogatja ezt a módszert, aki kifejlesztette. Gabe Mirkin így nyilatkozott:

„Csináld nyugodtan, ha jobban érzed magad ettől, de tudd, hogy késlelteti a gyógyulást. Hosszútávon semmit sem fog megváltoztatni.”

– Az utóbbi időszakban számos akut sérüléssel találkoztam, és nagyon fontosnak tartom, hogy a régi, elavult módszerek helyett mindenki tisztában legyen a leghatékonyabb kezelésekkel – hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátette: – A legjobb, amit sérülés esetén tehetünk, hogy minél előbb visszatérünk a mozgáshoz.

Ennek a folyamata az alábbi mozaikszavakkal foglalható össze: MOVE, PEACE & LOVE.

MOVE, azaz

 • Movement, not rest: Mozgasd, ne pihentesd!
 • Options – Offer other options for cross training: Használj többféle edzést!
 • Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills: Egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet!
 • Ease back to activity early for emotional strength: Hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass!

Egy másik megközelítés szerint, PEACE & LOVE:

PEACE (1-3 nap):

 • Protect: Védd!
 • Elevate: Polcold föl!
 • Avoid anti-inflammatory modalities: Kerüld a gyulladáscsökkentőket!
 • Compress: Használj kompressziót!
 • Educate: Tanuld meg újra használni!

Az első napok után pedig jöhet a LOVE:

 • Load: Terheld!
 • Optimism: Légy optimista!
 • Vascularisation: Fokozd a vérkeringést!
 • Exercise: Végezz edzést!

Ezért fontos a mozgatás

– A sérült területet mindig finoman és fokozatosan kell mozgatni, lehetőleg a teljes mozgáspályán – magyarázta Szabó Klára. – Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt, ezzel ugyanis elkerülhetjük az esetleges bevérzést. Nagyon fontos, hogy az izom állapotát a lehető legjobb formában kell megtartani, az immobilitás (mozdulatlanság) miatt ugyanis az izom jelentősen leépül, ezért az érintett terület vérellátása is gyengül. Ennek következtében a méreganyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás akadályozott, így a gyulladás elhúzódhat – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Gyakorlati tanácsok

 1. Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők használatát, ugyanis ezek lassítják a felépülést.
 2. Már a kezdeti szakaszban kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás (uszodák gyerekmedencéjében, nyílt vízen), úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb.
 3. A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el.
 4. Egyszerre fejlesszük az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet!

Bátorítás, támogatás

– Fontos, hogy a sérülést követően, minél előbb kezdjük el fejben “rehabilitálni” a pácienst. Bátorítsuk, támogassuk lelkileg, javasoljunk személyre szabott mozgásformákat. Konkrét megoldási lehetőségekkel megnöveljük a beteg saját felelősségét a felépülésben, ami által a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker – mondta a szakértő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Térdfájdalom ellen ezek az otthoni gyógymódok lehetnek hatásosak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

izületi-fájdalom

Források:

https://sherlockrehab.hu/blog/2022/05/07/megserultel-ugye-nem-jegeled-mutatjuk-mi-a-teendo/

https://thischangedmypractice.com/move-an-injury-not-rice/

https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/54/2/72.full.pdf

https://www.physio-pedia.com/Peace_and_Love_Principle

Forrás: Scherlockrehab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához