Szponzorált tartalom

Térdre rogyni 50 évesen: így kerülje el

#térdízület #porckopás #artrózis #glükózamin
2019.07.22.

A térdízületi kopás főként az idősebb korosztály betegsége, minél öregebbek vagyunk, annál nagyobb az esélye a porckopás kialakulásának. Azonban az érintettek egyre fiatalabbak lehetnek. Mit tegyünk, hogy elkerüljük a bajt?

Ízületeink, különösen az úgynevezett teherviselő ízületek, mint a csípő- vagy a térdízület nap mint nap hatalmas terhelésnek vannak kitéve. Ezért idővel az ízületek, porcok kopásnak indulnak, és minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy az ízületi kopás jól érezhetővé, fájdalmassá válik.

A fájdalom mellett pedig más tünetek is jelentkezhetnek, így a mozgás beszűkülése, az ízületi merevség, az ízület megduzzadása, az ahhoz közeli területek kipirosodása, melegsége. Ezek a tünetek már gyulladást is jeleznek. A térdízületi kopás sajnos visszafordíthatatlan folyamat, mely akár a hétköznapi tevékenységeinket is megnehezítheti, sőt akár el is lehetetlenítheti. Azonban nagyon sokat tehetünk azért, hogy a porckopás minél később következzen be, illetve a tünetek minél enyhébbek legyenek – vagyis, hogy minél tovább képesek legyünk a szabad, fájdalommentes mozgásra!

Mitől kopnak el az ízületeink?

A betegségek, így a térdízületi kopás kialakulásában részben olyan tényezők játszanak szerepet, melyekre nincs hatásunk, másokat viszont tudunk befolyásolni. A nem befolyásolható tényezők között találjuk például az életkort, de a nemet vagy a genetikai örökségünket is. A porckopás, illetve az ízületi gyulladás általában több nőt érint, mint férfit, és akkor is nagyobb a rizikója a betegségnek, ha a családunkban már volt olyan, aki szintén porckopással, térdízületi kopással küzdött.

Ugyanakkor a szakemberek szerint a fiatalabbak is egyre nagyobb veszélyben vannak, egyre több 50 év alattinál alakul ki porckopás, nagyobb részben megelőzhető, megváltoztatható tényezők miatt. Ezek között a legfontosabbak az elhízás, illetve a mozgásszegény életmód.

A plusz kilók az ízületekre nézve is plusz terhet jelentenek, hiszen egyszerűen több súlyt kell elviselniük, mozgatniuk. A túlsúly a legtöbbször a mozgás hanyagolásával, kerülésével jár együtt, ami tovább fokozza a rizikót, többek között az izmok gyengülése, az izomtömeg elvesztése miatt. Az erős izmok segítenek megtámasztani, megvédeni az ízületeinket!

Természetesen, azoknál is nagyobb a térdízületi kopás kialakulásának rizikója, akiknél az ízületek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, például a sportolók, táncosok, vagy azok, akik a munkájuk miatt sokat vannak talpon.

Hogyan előzhetjük meg a térdízületi kopást?

Az idő múlását, az öregedést nem állíthatjuk meg, de azért sokat tehetünk, hogy az ízületeink minél tovább a lehető legjobb állapotban maradjanak. A két legfontosabb tényező a megfelelő testsúly megszerzése és megtartása, vagyis a feleslegtől való megszabadulás, és a rendszeres testmozgás. Emellett pedig érdemes megelőzésként időnként beiktatni egy-egy glükozamin-szulfát kúrát. A glükozamin-szulfát olyan természetes, az emberi szervezetben is megtalálható vegyület, melynek nagy szerepe van a porcok regenerálásában, az ízületek és a hozzá kapcsolódó szövetek, szalagok és az ízületi folyadék előállításában.

A glükozamin-szulfát a porcot bontó enzimek működését is gátolja, vagyis egy újabb módon segít megelőzni a térdízületi kopást: lassítja a porc degenerációjának folyamatát.

Forrás: egeszsegkalauz.hu