Ezeket látta már?

A demencia hormonális eredetű is lehet?

2012.01.05. Módosítva: 2015.11.04.

A demencia kialakulásának kockázati tényezője a nőknél egy hormon lehet? A zsigeri zsírsejtek által termelt hormon és a demencia kialakulásának kockázata között találtak nőknél kapcsolatot amerikai kutatók.

A Tufts Egyetem munkatársai az Archives of Neurology című szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat, amely szerint azoknál a nőknél, akik vérében magas az adiponektin hormon szintje, magasabb a demencia kialakulásának kockázata.

A demencia hormonális eredetű is lehet?

Eredményük az anyagcsere, a hormonok és az agyi degeneráció közötti összetett kapcsolatra utal, és megerősíti, hogy a cukorbetegség és a demencia között is összefüggés lehet.

1985 és 1988 között 840, átlagosan 76 éves páciens részvételével kezdődött a követéses vizsgálat, amelynek 13 éve alatt 159 résztvevőnél alakult ki demencia. A páciensek vérplazmájában számos anyag szintjét mérték, így a glükóz, az inzulin, az albumin, a C-reaktív fehérje és az adiponektin koncentrációját. Valamennyi mért anyag közül csak az utóbbinál találtak összefüggést a vegyület vérszintje és a demencia kialakulásának kockázata között. A kapcsolat csak a nőknél volt egyértelmű, a férfiaknál nem.

Az adiponektin hormon segít abban, hogy a test hasznosíthassa az inzulint az energiaforrásoknak (például a glükóznak) a sejtekhez, köztük az agysejtekhez való eljuttatására. A zsigeri zsírsejtek által termelt hormonról úgy tudják a kutatók, hogy csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kockázatát. Ezért volt meglepő, hogy a mostani tanulmány eredménye szerint magas vérszintje a nőknél növelte a demencia kialakulásának kockázatát.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához