Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A felfázás eltérően sújthatja a nőket és a férfiakat

Mi a különbség egy férfinál és nőnél felfázás esetén?

A felfázás a nőket sokkal gyakrabban érinti, ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiakat ne érhetné utol ez a betegség. Ráadásul a teremtés koronái a hólyaghurutnak akár súlyosabb szövődményeivel is szembesülhetnek. A tüneteket tehát senkinek nem szabadna elbagatellizálnia!

Mindkét nemet érinti a hólyaghurut

A felfázást sokan „női” betegségnek tartják, holott a férfiakat is érintheti – és bár a hólyaghurut az ő esetükben valóban ritkábban alakul ki, ellenben annál súlyosabb szövődményeket okozhat.

A felfázást baktériumok okozzák

A hólyaghurutot, avagy felfázást valójában nem a hideg, hanem legtöbbször baktériumfertőzés okozza, a kórokozó pedig a húgycsövön át kerül be a szervezetünkbe. Ha feljut a húgyhólyagig, ott megtelepedve szaporodásnak indul, olyankor tapasztalhatjuk a jellegzetes, „felfázásos” tüneteket: a gyakori vizelési ingert, a csípő érzést pisilés közben, illetve az ezekhez gyakorta társuló alhasi görcsöket.

Mi a teendő felfázás esetén?

Ha észleljük a hólyaghurut tüneteit, fontos, hogy azonnal fokozzuk a folyadékbevitelt, hogy minél többször tudjuk alaposan „átmosni” a húgyhólyagunkat. Vessünk be antibakteriális hatású gyógynövényeket is, mint amilyen például a medveszőlőlevél. Ha mindezektől mégsem javulna a helyzet, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Ezért fáznak fel könnyebben a nők

A nők húgycsöve jóval rövidebb, mint a férfiaké, emiatt a kórokozó is rövidebb úton érheti el a húgyhólyagot, ahol a langymeleg vizeletben ideális körülményekre lel a szaporodásához. A fiatalabb, intenzívebb szexuális életet élő nők esetében viszonylag gyakori az úgynevezett „szex utáni hólyaghurut”, amelynek elsősorban anatómiai okai vannak. Nőknél a végbélnyílás, a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás meglehetősen közel helyezkedik el egymáshoz, emiatt a nemi aktus során végzett aktív „tevékenykedés” közben könnyen sodródhat kórokozó a húgycső közelébe.

Idősebb korban a változókort követően növekszik meg ismét az esély húgyúti fertőzésekre, mert a klimaxot kísérő hormonális változások nyomán az intim szövetek elvékonyodnak, egyúttal sérülékenyebbé, a fertőzésekre fogékonyabbá válnak. Az ösztrogénszint csökkenésével a hüvelyváladék mennyisége is lecsökken, illetve a hüvely savas kémhatása is megváltozik, amely szintén gyengíti a kórokozókkal szembeni védelmet az intim területen.

Mindkét nemnél felfázásra hajlamosító tényező továbbá az elégtelen folyadékfogyasztás, a vizelet hosszú időn át való visszatartása, az altest kihűlése, illetve a nem megfelelő intim higiénia.

Emiatt veszélyes a férfiakra a felfázás

Ha beüt a hólyaghurut, mégis a férfiak azok, akik akár rosszabb helyzetbe is kerülhetnek. Az ő húgycsövük, illetve húgyhólyagjuk ugyanis közeli kapcsolatban áll a prosztatával, amely egy rendkívül érzékeny nemi mirigy. A prosztata, avagy dülmirigy közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, egyúttal körülöleli a húgycső felső szakaszát. Ez a férfiszerv termeli és lövelli ki – a húgycsövön át – az ejakuláció során a nemi váladékot. Létezése, funkciója és működése szorosan összefügg az erősebb nem férfiasságtudatával, így ha bármi gond adódik vele, az bizony akár a potenciát is veszélyeztetheti.

Márpedig egy húgyúti fertőzés könnyen megingathatja a prosztata egészségét is. A közelben elszaporodó kórokozók ugyanis megtámadhatják a dülmirigyet, amelynek megbetegedése nem mindig múlik el nyomtalanul. Akár visszatérő prosztatagyulladás is lehet belőle, amely még olyankor is kiújulhat, amikor már réges-régen nyoma sincs kórokozónak. Az ilyen kórképek gyógyítása nem egyszerű, sőt olykor éveken át elhúzódó kezelést is jelenthet.

A kulcs a megelőzés!

Fontos tehát, hogy a férfiak is ügyeljenek a hólyaghurut megelőzésére, így

  • a személyes higiéniára;
  • arra, hogy pisilés előtt(!) is mindig mossanak kezet;
  • hűvös időben ők is öltözzenek melegen;
  • ők se üldögéljenek hosszasan hideg felületeken;
  • ne tartsák vissza sokáig a vizeletet;
  • továbbá igyanak sok folyadékot mindennap!
Forrás: Phytotec Hungária