Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ez az új eljárás szintet lép a meddőséggel folytatott harcban!

GettyImages-1138355829

Alig néhány éves az új eljárás, melynek bevezetésétől még több sikeres meddőségi kezelést remél a Róbert Magánkórház. Február óta itt is használják a módszert, ami a világon jelenleg az egyik legbiztosabb módja annak, hogy a legéletképesebb hímivarsejtet nyerhessük ki az ondófolyadékból!

Új, a jövőre nézve még sikeresebb meddőségi kezeléseket ígérő módszert vezetett be a Róbert Magánkórház idén februárban. A céljuk, hogy az asszisztált reprodukciós eljárások alatt elérjék a legmagasabb egészségesen kinyerhető spermiumszámot, a lehető legnagyobb esélyt biztosítva ezzel a megtermékenyülésre. Ebben segít a forradalmi, csupán két-három éves spermaszelektációs módszer, amely családok százainak adhatja vissza a reményt a gyermekáldásra.

„Egy mikrofluid technikán alapuló új generációs módszert vezettünk be, melyet az asszisztált reprodukció területén dolgozó kutatók fejlesztettek ki néhány évvel ezelőtt.” – kezd mesélni az eljárásról Varga Erika, biológus, vezető embriológus. – „Ennek során, a természetes folyamatokat utánozva egy speciális, erre a célra kifejlesztett eszköz segítségével szelektáljuk ki az ondóból a lehető legnagyobb számú egészséges spermiumot.”

Ez az új eljárás szintet lép a meddőséggel folytatott harcban!

A természetes folyamatot szimulálják

Maga a szelektáció nem újdonság, hiszen az asszisztált reprodukciós eljárások során, lombikprogramban és inszemináció esetén is mindig elválasztják a spermiumokat az ondótól. Ha nem tennék és ondófolyadék jutna a méhüregbe, az fájdalmas görcsöket okozna az inszeminációt követően.

„Az ondófolyadék a természetes folyamat során is a hüvelyben marad, csupán a spermiumok úsznak tovább a méhüreg és a petevezető felé, ahol a petesejt várja a megtermékenyítést. Az asszisztált reprodukció során ezt a folyamatot szimuláljuk. Kiszelektáljuk a legéletképesebb hímivarsejteket az ondóból, hiszen ezeket használhatjuk majd a megtermékenyítéshez.” – teszi világossá a Varga Erika.

Nagy veszteséget jelent, ha károsodnak a hímivarsejtek

A szakembereket már eddig is többféle módszer segítette a végrehajtásban, de ezek egyike sem volt olyan hatékony, mint az új eljárás.

„A legelterjedtebb módszer egy sűrűség grádiens eljárás, amelynek során több eltérő koncentrációjú oldatra rétegezzük rá az ondófolyadékot, amit ezután egy centrifugába helyezünk, hogy ott a centrifugálás hatására, különböző koncentrációjú oldatokon áthaladva, szűrjük ki az ondóból a hímivarsejteket. Ha ez megtörtént, akkor a folyadékot még egyszer átmossuk, tisztítjuk, és végül megkapjuk a véglegesen leválogatott hímivarsejteket.”

Csakhogy ez az eljárás bizonyítottan károsíthatja a hímivarsejteket, így minden egyes sérült spermiummal egyben értékes esélyt is vesztünk a megtermékenyülésre.

Ahogy pörög a centrifuga, úgy pörögnek vele a hímivarsejtek, és ha nekiütköznek a cső falának, akkor károsodhat a DNS állományuk vagy idő előtt indulnak be olyan reakciók, melyek következtében később nem tudják megtermékenyíteni a petesejtet. Azaz maga a feldolgozás csökkentheti a spermiumok életképességét” – mondja a szakember.

A cél a megtermékenyítés

Az asszisztált reprodukciós eljárások során mindenki egy célért dolgozik: a sikeres megtermékenyülésért. Ha egyébként is nehézségekkel küzd a pár, ha egyébként is kisebb a felhasználható spermiumkoncentráció, akkor nem mindegy, hogy egy szelektációs eljárás során mennyi életképes, egészséges hímivarsejtet nyerünk ki, vagy esetleg továbbiakat vesztünk, csökkentve ezzel az esélyeket és az eredményességet.

Épp ebben, az esélyek megtartásában hozhat áttörést az új módszer, amelyet február óta már a Róbert Magánkórház is alkalmaz.

„Ez a technika a természetes folyamatokat utánozva szelektálja a hímivarsejteket. A speciális eszközt, amelyet a folyamat során használunk, úgy alakították ki, hogy a lehető legnagyobb százalékban tudja kiszelektálni az ejakulátumból az életképes spermiumokat függetlenül attól, hogy milyen az ejakulátum minősége” ­– avat be Varga Erika. Hozzáteszi, hogy a spermiumoknak egy feladata van: megadott idő alatt átúszni egy csatornán, bizonyítva ezzel életképességüket. Biztosít róla, ezalatt az úszás alatt semmilyen károsító hatás nem éri őket.

Ez az új eljárás szintet lép a meddőséggel folytatott harcban!

Rutinszerűen használt eljárássá válhat

„Használata leginkább az IVF programokban terjedhet el, jó alternatívája a klasszikus eljárásoknak. A kezelőorvos javaslata és a páciensek kérése alapján döntenek az alkalmazása mellett. Azoknak nyújthat új reményt, akik több sikertelen lombikon vannak túl" – mondja a szakember, és kiemeli, bár hazai felmérések még nem támasztják alá a hatékonyságot – viszont a külföldi adatok nagyon meggyőzőek – már most látszik a különbség az ezzel a módszerrel kinyert, valamint a klasszikus eljárásokkal szelektált hímivarsejtek száma és minősége között.

Forrás: Róbert Magánkórház
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához