Hirdetés

Ez nem a hüvelygomba, de attól még érdemes róla beszélni!

#bakteriális hüvelyfertőzés #hüvelygomba #hüvelyfolyás #nőgyógyászat
2019.03.18. Módosítva: 2019.03.11.

Olyan sokat hallunk a hüvelygombáról, hogy sokak számára talán újdonság, de a hüvelyi problémáknak csak a töredékéért felelősek a gombák. Ma már Andrea is tudja, hogy a női bajok oka jóval gyakrabban lehet bakteriális eredetű.

Hüvelyfertőzés az uszodában

Érdekes módon nagyon sok nő meg van róla győződve, hogy bármi gondja legyen is „odalent”, azt csakis a hüvelygomba okozhatja. Andrea is erre gondolt, amikor váratlanul erős hüvelyfolyást tapasztalt.

– Gondoltam, ideje elkezdenem dolgozni a nyári bikinialakomon, ezért nemrég úgy döntöttem, sportolni fogok. Vettem is egy uszodabérletet, amelyet viszonylag hamar kénytelen voltam továbbadni a barátnőmnek, mert szinte az első alkalom után elkapott a hüvelyi nyavalya – kezdi történetét Andrea.

– Először azt hittem, ez hüvelygomba, de az orvos felvilágosított, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem lett. Elmagyarázta, hogy a hüvelygombára túrós-szemcsés állagú, fehér vagy sárgás színű, szagtalan hüvelyváladék lenne jellemző, meg persze erős viszketés. Ezzel szemben nekem bőséges és híg, a színét tekintve pedig inkább áttetsző, savószerű hüvelyfolyásom volt. A szagáról meg jobb, ha nem is beszélünk, engem leginkább egy büdös halra emlékeztetett – fintorog a fiatal nő, felidézve a kellemetlen emléket.

– Azt persze nem értettem, hogyan szedhettem össze bármiféle fertőzést abban az agyonklórozott vízben. Mondtam is a dokinak, hogy amilyen piros volt a szemem a sok fertőtlenítőszertől, annak alapján minden bacinak el kellett volna pusztulnia. A nőgyógyász meg csak bólogatott, hogy valószínűleg pontosan ez történt, csak éppen az én hüvelyflórámat védő, jótékony tejsavbaktériumaim eshettek áldozatul – meséli Andrea, aki a bakteriális hüvelyfertőzésre a nőgyógyász által felírt gyógyszer mellé, kiegészítő kezelésként a Vitagyn C tejsavas hüvelykrémet hívta segítségül. Ez a készítmény a fő összetevőivel – C-vitamin, tejsav és ezüst – elősegíti a védő tejsavbaktériumok újratermelődését, és hozzájárul az egészséges hüvelyflóra helyreállításához, illetve fenntartásához.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: Egészségkalauz

Szex? Uszoda? A bakteriális hüvelyfertőzés számos okból kialakulhat!

Nem Andrea az egyetlen nő, akinek gondjai támadnak az uszodában. Vannak, akik annyira érzékenyek, hogy már meg sem mernek mártózni egy strandmedencében, mert tudják, hogy a klóros víztől azonnal „kikészül” az intimzónájuk. A kellemes csobbanást követően nem sokkal megjelennek náluk a bakteriális hüvelyfertőzés fentebb is említett tünetei, azaz a bőséges és híg, és leginkább halra emlékeztető, rossz szagú hüvelyi folyás. Sokan annyira tartanak az efféle intimfertőzéstől, hogy már a természetes vizektől is inkább óvják magukat. Mások a szexuális együttlét után szembesülnek hasonló panaszokkal: például mert érzékenyek az óvszerek síkosító anyagára, vagy éppen hogy a sperma borítja fel a hüvelyükben a biológiai egyensúlyt. De hajlamosító tényező lehet a túl szűk vagy rosszul szellőző alsóruházat vagy a túlzásba vitt intimhigiéna csakúgy, mint a tisztálkodás hiánya.

Mi az a „savas pH”, és miért fontos, hogy vigyázzunk rá?

Az hüvely nem steril testtáj, hiszen saját kis „élővilággal” rendelkezik, amelyet különböző mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) népesítenek be, ezt nevezzük hüvelyflórának. Az egészséges hüvelyflórában fontos „rendfenntartó” szerepet játszanak a hasznos Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok, mert ezek biztosítják a savas pH-t, vagyis azt a savas közeget, amely megakadályozza a kórokozók elszaporodását. Ám ha ezeknek az jótékony „baciknak” a száma valamiért megcsappan, máris felborulhat a hüvely érzékeny biológiai egyensúlya. Márpedig ha a káros baktériumok esélyt kapnak a szaporodásra, könnyen kialakulhat a bakteriális hüvelyfertőzés.

A Vitagyn C megelőzésre is jó!

Az „uszodaérzékeny” nők számára minden bizonnyal jó hír, hogy a Vitagyn C tejsavas hüvelykrémmel akár meg is előzhetik a bajt. Ezt a készítmény ugyanis nemcsak a már kialakult bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére, hanem annak elkerülésére, megelőzésére is alkalmazható. Különösen hasznos segítségünkre lehet olyankor, ha valamilyen okból antibiotikumot kell szednünk, hiszen az antibiotikum nem feltétlenül csak a szervezetben garázdálkodó kórokozókat pusztítja el, hanem gyakran a hüvelyflóra hasznos tejsavbaktérium-állományát is megtizedeli. Hogy elkerüljük az antibiotikum-kúra mellékhatásaként jelentkező hüvelyi problémákat, érdemes tehát bevetnünk a Vitagyn C-t, amivel megelőzhető az bakteriális hüvelyfertőzés kialakulása. Mivel a Vitagyn C hüvelykrém hormonmentes, így akár várandós vagy szoptatós kismamák is biztonsággal alkalmazhatják.

Forrás: EgészségKalauz