Ezeket látta már?

Ha intim egészség, akkor a tejsav a legjobb barátunk

2014.06.05. Módosítva: 2015.11.04.

Ahogy az immunrendszer egésze, úgy szervezetünk egyes területei, pontosabban azok védekező tulajdonságai külön-külön is erősíthetőek, hogy megvédjenek bennünket a betegségektől. Nincs ez másként az intim területek esetében sem.

A hüvely védelmét a speciális baktériumflóra biztosítja, amelyet döntően a jótékony hatású tejsav baktériumok, az ún. lactobacillusok alkotnak. Az általuk termelt tejsav felel a hüvely normál, alacsony pH-értékéért (pH 3,8-4,5). Ez a savas közeg akadályozza meg a kórokozó baktériumok elszaporodását.

Ha intim egészség, akkor a tejsav a legjobb barátunk

Ez a kis jól szervezett baktérium hadsereg a különböző életszakaszokban, a fennálló kockázati tényezők (pl. szexuális aktivitás, menstruációs ciklus) jelentőségével arányosan, eltérő mértékű. A serdülőkor előtt még nem alakul ki, az első menstruációs vérzés előtt egy évvel azonban a lactobacillusok elszaporodnak, a hüvelyi pH a felnőttkorra jellemző savas irányba tolódik. Az érett nők számára ez a kamaszkorban kialakuló tejsavas hüvelyflóra a legfontosabb védelem a különböző bakteriális, gombás és vírusok okozta fertőzések ellen. Beleértve a leggyakoribb hüvelyfertőzést, a bakteriális vaginózist is.

A hüvelyflórát az életkor mellett számos más tényező befolyásolhatja, például a ciklus, a terhesség, a fokozott szexuális aktivitás, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, az illatosított intim higiéniás szerek használata, sőt akár a legkörültekintőbb antibiotikum kúra is.

A nőgyógyászati fertőzések megelőzésének és sikeres kezelésének kulcsa már serdülőkortól kezdve a lactobacillus flóra megőrzése és helyreállítása. "Tejsavas és glikogénes hüvelykezeléssel elősegíthető a tartós védelmet biztosító baktériumflóra elszaporodása. Azon hölgyek esetében, akiknél visszatérő diszkomfort érzést okoz a normál lactobacillus flóra visszaszorulása a hüvelyben, a menstruáció lezajlása után, 2-3 napos megelőző kezelés ajánlott, mely fenntartó adagban, heti egyszer, esténként folytatható." - tanácsolja Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász.

A kezelés hosszú távon is hatékony, antibiotikum mentes eszköze lehet a tejsav és glikogén tartalmú hüvelygél használata.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához