Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Lépjünk gyorsan: a kezeletlen hólyaghurut a veséket is támadhatja

Ne halgossuk a kezelést, ha kellemetlen a vizelés!

A nők viszonylag gyakran fáznak fel, mégsem szabad mindennapos, elhanyagolható fertőzésként tekintenünk a hólyaghurutra. Mert azon túl, hogy a tünetek igencsak megkeserítik az érintettek mindennapjait, a betegség akár súlyosabb szövődményeket is okozhat.

Legyen intő jel, ha kellemetlen a pisilés!

A vizeletürítésnek normál esetben megkönnyebbülést kell okoznia: régen rossz, ha a „felszabadító” érzés helyett fájdalmat tapasztalunk, hát még ha egyenesen úgy tűnik, mintha nem is sikerült volna kiüríteni a hólyagunkat, mivel a sürgető inger továbbra is fennáll. A gyakori vizelési inger, a csípő, égő érzés pisilés közben, amit még kellemetlen alhasi görcs is kísérhet, mind-mind a hólyaghurut, avagy felfázás tipikus tünete.

Amit semmiképpen ne tegyünk, az a halogatás

Ha érezzük a jellegzetes felfázásos tüneteket, ne kezdjünk reménykedni abban, hogy hátha elmúlik magától az egész. Sem a struccpolitika, sem a csodavárás nem fog beválni, sőt! Ha nem kezdjük meg azonnal a probléma célzott kezelését, a helyzet rövid idő alatt nagyságrendekkel rosszabbra fordulhat. A hólyaghurutot ugyanis baktériumfertőzés okozza, és ha a hólyagban megtapadó kórokozók ellen nem teszünk semmit, akkor ezeknek a száma félóránként megduplázódhat, így pedig egyre kellemetlenebb tüneteket és akár egyre nagyobb fájdalmat válthatnak ki.

Mi a legrosszabb, ami történhet?

Bakteriális infekcióról lévén szó, a probléma nem felétlenül marad meg a húgyhólyag területén, hanem felszálló fertőzésként tovább is terjedhet a vesék irányába, ahol már sokkal súlyosabb és nehezebben kezelhető betegséget idézhet elő.

Hogyan kerüljük el a hólyaghurut szövődményeit?

Ha már súlyos a baj, és véres vizeletet, lázat, erős deréktáji fájdalmat tapasztalunk, azonnal forduljunk urológus szakorvoshoz! Az ilyen mértékben elhatalmasodó húgyúti fertőzést valószínűleg már csak antibiotikummal lehet meggyógyítani, amit feltétlenül úgy és annyi ideig kell szedni, ahogyan és ameddig azt az orvos előírja.

Jó hír: a kezdődő felfázás akár „házilag” is leküzdhető

A legjobb azonban nem megvárni, amíg ennyire rossz helyzet alakul ki. Időben megkezdett célirányos kezeléssel még akár a „házi praktikák” is segíthetnek a kezdődő felfázás legyőzésében. Ehhez viszont az kell, hogy amint észleljük, hogy gond van, azonnal cselekedjünk!

Első és legfontosabb szabály a bőséges folyadékfogyasztás, és ennek kapcsán a minél gyakoribb vizeletürítés. Így jó eséllyel kimoshatjuk a hólyagból a betolakodó bacikat, még mielőtt azok túlságosan elszaporodhatnának. Sokat segíthetnek bizonyos gyógynövények is, amelyek a húgyutakban fejtik ki áldásos, gyulladáscsökkentő hatásukat. Jó példa erre a medveszőlőlevél, amelyet a népi gyógyászatban már évszázadok óta használnak sikerrel húgyúti panaszokra, és amelynek antibakteriális hatását immár tudományos vizsgálatok is igazolták. Kerüljük továbbá a fűszeres, illetve cukrozott ételek és italok fogyasztását, legalább addig, amíg a hólyagfertőzés fennáll.

Forrás: Phytotec Hungária