Ezeket látta már?

Hormonpótlás-elhagyástól a csípőtörésig

A hormonpótlás elhagyásakor emelkedik a csípőtörés kockázata! A menopauza után alkalmazott hormonpótlás elhagyásakor csökken az érintett nők csontsűrűsége, és emelkedik náluk a csípőtörés kockázata - állapították meg amerikai kutatók.

A vizsgálatba mintegy 81 ezer, változókor után lévő nőt vontak be, akik egészségét hat és fél évig követték nyomon. Ez alatt az idő alatt azoknál, akik elhagyták a hormonpótlást, átlagosan 55 százalékkal megnövekedett a csípőtörés kockázata.

Hormonpótlás-elhagyástól a csípőtörésig

2002-ben egy nagy méretű tanulmány összefüggést talált a menopauza utáni hormonpótlás és a szívbetegségek, valamint egyes ráktípusok gyakoribb előfordulása között. Ekkor nők milliói hagyták abba a hormontartalmú szerek szedését. Roksana Karim, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával ebből a körből vonta be tanulmányába a résztvevőket.

A csonttörési kockázat már két évvel a hormonpótlás elhagyását követően jelentősen megugrott - állapították meg a kutatók a Menopause című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához