Ezeket látta már?

Hormonterápia: betegségmegelőzésre nem ajánlott!

2012.10.26. Módosítva: 2015.11.04.

A szívbetegségek és a csontritkulás megelőzésére alkalmazott hormonterápia kockázata a menopauza után lévő nőknél messze meghaladja annak előnyeit, ezért az ilyen kezelés nem ajánlott az Egyesült Államok illetékes egészségügyi tanácsadó munkacsoportjának legújabb irányelvei szerint.

A megelőzéssel foglalkozó munkacsoport az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számában tette közzé irányelveit, amelyekben - megismételve 2005-ös álláspontját - a hormonkezelés ellen foglalt állást.

Hormonterápia: betegségmegelőzésre nem ajánlott!

Az új irányelvek csak a krónikus betegségek megelőzését megcélzó hormonterápiáról szólnak, és nem vonatkoznak a menopauza tüneteinek enyhítésére használt hormonkezelésre, amellyel a hőhullámokat vagy a hüvelyi szárazságot kívánják enyhíteni, illetve az 50 év alatti, méheltávolításon átesett nők terápiájára.

"Elemezve a terápiák előnyeiről és hátrányairól szóló bizonyítékokat a munkacsoport arra jutott, hogy nem javasolja a hormonterápia alkalmazását a krónikus állapotok megelőzése céljából" - foglalta össze Kirstin Bibbins-Domingo, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója, a munkacsoport tagja.

Az irányelveket a legújabb kutatási eredményekre alapozva dolgozták ki, amelyek azt mutatták, hogy az egyedül ösztrogénre alapozott, valamint az ösztrogén-progesztin kombinált hormonkezelés csökkenti ugyan a csonttörések kockázatát, de növeli a szélütés, vérrögképződés, epebetegségek és az inkontinencia kockázatát. Miközben a csak ösztrogént tartalmazó terápia csökkentette az emlőrák kockázatát, a progesztinnel kiegészített kezelés emelte a demencia és az emlődaganat kockázatát is.

Forrás: MTI