Ezeket látta már?

Hirdetés

Vissza-visszatér a hüvelyfolyás? Ezt tehetjük a kellemetlen tünet ellen (x)

Ez is állhat a rendellenes hüvelyi folyás hátterében

A nőgyógyászok elmondása szerint a páciensek a rendellenes hüvelyi folyás miatt keresik fel őket a leggyakrabban. Ezen elváltozás hátterében többféle hüvelyfertőzés állhat, ám a gondokat a legtöbbször bakteriális vaginózis okozza. Mit tehetünk ilyen esetben, illetve hogyan előzhető meg a betegség kialakulása?

De legalább nem „nemi” betegség…

A bakteriális vaginózis (azaz bakteriális eredetű hüvelyfertőzés) a fogamzóképes korú nők körében a leggyakrabban előforduló intim probléma. Nem nemi úton terjed, ennek ellenére gyakran jelentkezik szexuális együttlétet követően, sok esetben pedig „csak” a helytelen tisztálkodási szokások miatt alakul ki.

Ezek a jelek utalnak bakteriális fertőzésre

A bakteriális vaginózis jellegzetes tünete a kellemetlen, leginkább a halra emlékeztető szagú hüvelyi folyás, amelynek intenzitása együttlétet követően fokozódhat. A váladék ilyenkor bőséges, áttetsző vagy szürkésfehér színű. Kísérheti irritáció, viszketés, néha vizelési panaszok, ám előfordulhat akár egyéb tünetek nélkül is, a folyás állagáról és a váladék jellegzetes, kellemetlen szagáról azonban ilyenkor is bakteriális hüvelyfertőzésre gyanakodhatunk.

Miként alakul ki a bakteriális hüvelyfertőzés?

A hüvelyben úgynevezett „mikrobiom” található: egyfajta speciális ökológiai környezet, amely minden nő esetében teljesen egyedi. A mikrobiomot gombák, baktériumok, egysejtűek élettani közössége alkotja, és érzékeny biológiai egyensúly jellemzi.

A „baktérium” szót hallva sokan azonnal a kórokozókra asszociálunk, holott a normál hüvelyflórában jelen vannak például hasznos Lactobacillusok is, amelyek kifejezetten segítik a fertőzések elleni védekezést, hiszen ezek a tejsavbaktériumok biztosítják az egészséges, enyhén savas hüvelyi pH-t. Mivel a kórokozók nem kedvelik a savas környezetet, így ha az intim pH-nk stabil, akkor a bakteriális hüvelyfertőzéstől sem kell különösebben tartanunk. Ám ha a jótékony Lactobacillusok száma valamely okból megcsappan, és emiatt megváltozik a savas pH, a káros baktériumok máris elszaporodhatnak. Ilyenkor észleljük a bakteriális hüvelyfertőzés fentebb már felsorolt kellemetlen tüneteit.

Mi segít bakteriális vaginózis esetén?

Bakteriális hüvelyfertőzés kezelésekor nem elég csupán a kórokozók kiirtásáról gondoskodni az orvosunk által javasolt antibiotikum-kúrával, hanem ugyanilyen fontos feladat a hüvely normál, enyhén savas pH-jának a helyreállítása is, hiszen, amint azt fentebb már írtuk, ez a savas közeg képes gátat vetni a káros baktériumok szaporodásának. Hasznos segítséget jelenthet a Vitagyn C hüvelykrém, amely recept nélkül kapható a patikában.

Ez a készítmény tejsavat, ezüstöt, valamint prebiotikumot tartalmaz. A tejsav a savas hüvelyi környezet helyreállításában segít, a prebiotikum pedig egyfajta „táplálékot” biztosít a saját Lactobacillus-flóránk növekedéséhez, megerősödéséhez. Egyéb, hasonló célú készítmények gyakran tartalmaznak Lactobacillusokat is, azonban az újabb kutatások azt mutatják, hogy a nők hüvelyflórája annyira egyedi, hogy a kívülről bevitt „idegen” mikroorganizmusok nem feltétlenül képesek oda beépülni. A Vitagyn C hüvelykrém nem tartalmaz Lactobacillust, hanem egyes összetevőinek köszönhetően a saját tejsavbaktérium-állomány megerősítéséhez nyújt hatásos segítséget. A készítmény mellé csomagolt egyszer használatos applikátorokkal a Vitagyn C pontosan és higiénikusan adagolható.

Ezért kerülendő a hüvelyöblítés!

Fontos szót ejteni a nők gyakori, ámde káros reakciójáról, ami nem más, mint a hüvelyfertőzés észlelését követő túlzásba vitt tisztálkodás. Ez mondhatni ösztönös, csakhogy minden egyéb testrészünktől eltérően a hüvelyt nem tisztíthatjuk meg szappan és meleg víz segítségével! Ezzel a módszerrel ezt a testtájunkat nemcsak „kipucolni” lehetetlen, hanem egyenesen ártunk is neki. A hüvelyzuhanyt, öblögetést, irrigálást tehát inkább felejtsük el, és legfeljebb olyankor végezzünk ilyesmit, ha azt az orvos írta elő. Minden egyéb esetben csak azt érjük el ezzel, hogy kimossuk a hüvelyből a hasznos Lactobacillusainkat, tönkretéve a savas pH-t, amivel mi magunk nyitunk utat a kórokozók akadálytalan szaporodásának odabent.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a hüvelyfertőzés kialakulását?

A bakteriális vaginózis kialakulásában mindig szerepe van a normál hüvelyi mikrobiom károsodásának, ezért a fertőzés megelőzése érdekében is alkalmazhatjuk a Vitagyn C hüvelykrémet olyan esetekben, amikor tudjuk, hogy a savas pH-nk veszélybe kerülhet. Vannak, akik például fokozottan érzékenyek az uszodák klóros vizére, mert könnyen megbomlik náluk a hüvelyi egyensúly. Sokan ilyenkor tévesen az gondolják, hogy bizonyára a víz volt „fertőzött”, holott legtöbbször csak az intim pH tolódott el lúgos irányba.

De számolnunk kell a fertőzés kialakulásával olyankor is, ha valamely okból antibiotikumot kell szednünk, mert ezek a gyógyszerek nem válogatnak, és a kórokozók mellett a hasznos baktériumállományt, így a hüvelyflóra védelmét biztosító Lactobacillusokat is megtizedelhetik. Uszoda vagy wellness után, illetve antibiotikum-szedést követően tehát ugyancsak érdemes segítségül hívnunk a Vitagyn C hüvelykrémet, amelynek időben megkezdett használatával jó eséllyel kivédhető a bakteriális fertőzés kialakulása.

Fontos a körültekintő intim higiénia

Ha meg szeretnénk óvni a hüvelyi mikrobiom egészségét, az is fontos, hogy észszerűen tisztálkodjunk odalent. Amint arról már volt szó, kerüljük a hüvelyöblítést, továbbá ne használjunk lúgos, illetve illatosított készítményeket az intim területeinken. Ez vonatkozik a szappanokra, intim spray-kre és egyéb illatosított kencékre. Intim borotválásnál különösen vigyázzunk, hogy a borotvahab vagy -gél ne kerüljön be a hüvelybe, mert felboríthatja a mikrobiom érzékeny egyensúlyát. A szeméremtájék tisztításához legfeljebb pH-barát, speciális mosakodókat használjunk.

A WC-használat kapcsán is tartsunk be bizonyos óvatossági szabályokat: előtte is mindig mossunk kezet, a törlés pedig kizárólag elölről hátrafelé történjék!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához