Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hüvelygomba: ezért szükséges az önfegyelem a kezelés ideje alatt

Hüvelygomba hatása a párkapcsolatra

A női test érzékeny hangszer, és ha valami nem stimmel „odalent”, a testünk rögtön figyelmeztető jeleket küld. Megtörténhet például, hogy a legintimebb pillanatokban érzünk rémes fájdalmat, ezt pedig akár hüvelygomba is okozhatja.

A szerelemgyilkos hüvelygomba

Ha fáj az együttlét és még utána is ég és viszket az intim tájék, ráadásul túrós-szemcsés állagú hüvelyváladék is jelentkezik, amely sárgásfehér színű foltot hagy a fehérneműn, akkor jó eséllyel hüvelygombával állunk szemben. Valódi „szerelemgyilkos” probléma, hiszen lehetetlenné teszi az együttléteket, és ha nem kezeljük, akár hetekre megkeserítheti a mindennapokat is.

Hogyan száműzzük a gombát?

Hogy hüvelygomba esetén pontosan milyen kezelésre van szükség, azt legjobb, ha szakemberre, azaz a nőgyógyászra bízzuk. Előfordulhat, hogy szájon át is kell gyógyszert szedni, és ha a partnernél szintén jelentkeznek kellemetlen tünetek, akkor őt is kezelni kell. A terápia során szinte mindig kell alkalmazni valamilyen helyi hatású szert is, például hüvelykúpot. Válasszunk olyan patikai készítményt, amely nemcsak gombaellenes hatású, hanem a kellemetlen viszketést is enyhíti, de az is előny, ha a természetes savas hüvelyi pH-t is óvja.

Néha kell az önfegyelem!

Négyből három nő legalább egyszer átéli a hüvelygomba tüneteit, sőt a kevésbé szerencsések többször is találkoznak vele életük során. Jó tudni, hogy a kiújuló gombás hüvelyfertőzés hátterében gyakran az áll, hogy a partnerek oda-vissza adogatják egymásnak a kórokozót, és csakis azért, mert nincs elég önfegyelmük kivárni a kezelés végét. Pedig hiába enyhül a fájdalom, érdemes türelmesnek lenni, különben kialakulhat a „pingpong-effektusnak” nevezett jelenség, és így elég nehéz lesz megszabadulni a makacs fertőzéstől. A probléma persze kivédhető azzal is, ha a pár gumióvszert használ, bár irritált, gyulladt hüvelyhám esetén ez sem feltétlenül szerencsés döntés.

Mit tehetünk még, hogy ne térjen vissza a hüvelygomba?

Lehet, hogy rossz hír, de nem csak a túl hamar újrakezdett szexuális élet miatt újulhat ki a fertőzés. Aki hajlamos a visszatérő hüvelygombára, annak nem árt, ha egyéb óvintézkedéseket is megtesz annak érdekében, hogy hogy elkerülje a gombás fertőzés kiújulását.

Íme a leggyakoribb hajlamosító tényezők:

  • bizonyos gyógyszerek: antibiotikum, fogamzásgátló tabletta
  • méhen/hüvelyen belüli fogamzásgátló eszközök
  • betegségek: pl. cukorbetegség, immungyengeség (pl. HIV), ekcéma
  • hosszabb utazás, amennyiben annak során befülledhet az intim terület
  • meleg vizű fürdők, wellness
  • tartós stressz
  • szoros vagy műszálas alsónemű viselése
  • tisztasági betét
  • szénhidrátdús étkezés
  • menstruációt megelőző időszak: a gombás tünetek ugyanis ilyenkor erősödhetnek
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához