Mindenki ezt nézi most!

Szponzorált tartalom

Lehet ok szakításra a hüvelygomba?

shutterstock 770924947

Ha valaki nemi úton terjedő betegséget szerez, akkor bizony egyértelmű, hogy a partnere a ludas. Érthető hát, ha a vétkesnek ezek után kiadják az útját, no de mi a helyzet a hüvelygombával? Vajon az is lehet ok a szakításra?

Kapcsolati vihar hüvelygomba miatt

– Kis híján szakítottunk a barátommal a vacak hüvelygombám miatt! – meséli Kitti. – Azt hittem, tőle kaptam el valamilyen betegséget. Biztos voltam benne, hogy megcsalt, és egy másik nőtől hozta haza a kórt. Ő persze egyre csak azt hajtogatta, hogy csakis én lehettem csapodár, és én szedtem össze egy másik férfitól a nyavalyámat. Aztán a nőgyógyász mindkettőnket felvilágosított, hogy az ilyen hüvelyi bajokat nemcsak „elkapni” lehet, hanem számos egyéb okból kialakulhatnak. Így szerencsére lecsillapodtak a kedélyek, és végül kibékültünk.

Nemi betegség-e a hüvelygomba? Nem az!

A hüvelygomba még olyankor is próbára tehet egy kapcsolatot, ha a párocska nem is okolja egymást a fertőzés „behurcolásáért”. Hiszen a gombás fertőzésre jellemző kellemetlen viszketés, égő érzés, no meg a nem különösebben vonzó, túrós-szemcsés állagú hüvelyi folyás miatt a partnereknek érthetően nincs sok kedvük összebújni. Törvényszerű következmény tehát a kielégületlenség és az ebből fakadó frusztráció. Jó hír viszont, hogy a hüvelygomba egyáltalán nem tartozik a nemi betegségek közé. Olyannyira nem, hogy akár szexuális aktustól függetlenül is kialakulhat. A probléma általában akkor jelentkezik, ha a hüvely érzékeny biológiai egyensúlya valamely okból megbomlik. A Candida gombák, amelyek amúgy normál esetben is jelen vannak a hüvelyflórában, ilyenkor túlszaporodhatnak, és ez okozza a panaszokat.

Mitől alakulhat ki a hüvelygomba?

A hüvelygomba számos okból kialakulhat. Gyakori eset például, amikor a női hormonális rendszer működésében következik be valamiféle változás: ilyen lehet akár a túlzott stressz, egy drasztikusabb fogyókúra vagy bizonyos hormontartalmú gyógyszerek (pl. fogamzásgátló) szedése. De még számos egyéb ok állhat a fertőzés hátterében, így akár a műszálas vagy túl szűk, rosszul szellőző alsóruházat viselése is hajlamosító tényező lehet.

Mit lehet tenni, ha megvan a baj?

Gombás hüvelyfertőzés esetén fontos, hogy mielőbb kérjünk szakszerű, orvosi segítséget, azaz keressük fel a nőgyógyászt, aki előírja megfelelő terápiát. Szükség lehet szájon át szedhető gyógyszerre, illetve bizonyos esetekben a partnert is kezelni kell. A probléma helyi, kiegészítő kezeléséhez pedig hasznos segítségünkre lehetnek a patikában recept nélkül kapható hüvelygomba elleni készítmények. Olyat is választhatunk, amely nemcsak a gombák szaporodását gátolja, hanem egyúttal a hüvelygomba kellemetlen tüneteit, az égő érzést és a viszketést is enyhíti.

Forrás: Phytotec Hungária