Ezeket látta már?

A melltartó is okozhat mellrákot? Ha ilyen a melltartója, dobja ki!

melltartó, mellrák, hátfájás, merevítős melltartó, rákot okoz

Melyik melltartó az, ami kifejezetten káros lehet az egészségre? Elmondjuk!

Egyesek szerint a melltartó elengedhetetlen része a női öltözéknek, mások viszont tökéletesen felesleges találmánynak tartják. Az azonban tagadhatatlan, hogy a jól megválasztott melltartó kényelmes és esztétikus is egyben – de milyen az, ami kifejezetten káros lehet az egészségünkre?

Sok nő nem a megfelelő méretű melltartót viseli

A felmérések szerint a nők nagy része (mintegy háromnegyede) nem megfelelő méretű melltartót hord. Ez pedig nemcsak a kényelmet vagy a látványt befolyásolja, hanem az egészségünkre is negatív hatással lehet, elsősorban akkor, ha a melltartó túl kicsi. Ennek jól látható, érzékelhető jelei vannak, például a mellek elől "kibuggyannak" a melltartóból, esetleg a melltartó bevág a mellekbe, de még azoknál is hurkácskákat képezhet a háton vagy a mell mellett, akiknek egyébként nincs súlyfeleslege.

Akkor is észrevehetjük, hogy rossz a melltartó mérete, ha amikor levesszük, piros csíkok maradnak a bőrön ott, ahol a melltartót viseltük, például a háton vagy a vállon. A túl kicsi melltartó elszoríthatja a vérkeringést, a bőr is kidörzsölődhet, szélsőséges esetben ki is sebesedhet.

Különösen a nagyobb keblű hölgyeknek érdemes ellenőrizni a melltartóikat: nálunk különösen fontos, hogy a melltartó valóban tartson. A nem megfelelő melltartó miatt ugyanis túl nagy terhelés nehezedhet a vállakra, ez pedig komoly fájdalmakat okozhat a nap végére. A rossz melltartó akár krónikus hátfájástis okozhat.

A melltartót is hagyjuk lélegezni

Nagyon fontos, hogy a melltartónk megfelelő anyagból készüljön. A legjobbak a lélegző, izzadságot elvezető anyagok, melyek nem engedik, hogy a bőr "bepálljon", a nyirkos és meleg környezet ugyanis jó táptalajt jelenthet a bőrt megtámadó, fertőzéseket, gombásodást okozó mikrobáknak. Érdemes odafigyelni az anyagválasztásra azoknak, akiknek érzékenyebb a bőre. A műszálas anyagok, illetve a csipkedíszítések irritálhatják a bőrt.

Természetesen, a kidobásra ítélt melltartók közé tartoznak azok a darabok is, melyekből kilóg a fém merevítő. Egy-egy ügyes kezű hölgy megpróbálhatja megvarrni ezeket, de ha nem értünk ehhez, ne kísérletezzünk. A fém merevítő ugyanis rendkívül kényelmetlen, de emellett akár a bőr kisebesedését is okozhatja.

A melltartó is okozhat mellrákot?

Egy 1995-ben megjelent könyv szerzői szerint a szűk, szoros, fém merevítőkkel formázott melltartók egész napos viselése jelentősen növeli a melldaganatok kialakulásának rizikóját. Azonban ennek az állításnak semmilyen tudományos alapja sincs, kutatásokkal sem sikerült ezt alátámasztani. A mellrák kockázatát számos egyéb dolog növeli, például a genetika vagy az egészségtelen életmód, de a melltartó – szerencsére - nincs ezen tényezők között.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a legfontosabb tudnivalók a mellrákkal kapcsolatban!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához