Ezeket látta már?

Menstruációs görcsök elleni otthoni praktikák: ezeket próbálja ki!

GettyImages-görcs-fájdalom

Vannak, akiknél enyhébbek a menstruációs görcsök, míg mások komoly fájdalmakkal küzdenek. Mit tehetünk a fájdalom ellen, ha nem szeretnénk gyógyszert szedni?

Szerencsére több praktika is van, amellyel görcsoldók és fájdalomcsillapítók nélkül is enyhíthetünk a panaszokon. A Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, Dr. Józan Gyöngyi mesélt a jól bevált trükkökről a görcsök ellen.

De miért görcsöl?

A görcsök oka az, hogy a méh simaizomzata összehúzódik a vérzés során, hogy ezzel segítse a tisztulási folyamatot. Ezt a prosztaglandinok irányítják. Minél magasabb valakinek a prosztaglandin-szintje, annál erősebbek a görcsei is.

Egy forró zuhany csodákra képes

A meleg víz elernyeszti az izmokat, így remek görcsoldó, fájdalomcsillapító. Gondoljunk csak bele, hogy egy stresszes nap után mennyire jól tud esni egy forró zuhany, vagy fürdő… De ha inkább ágyban maradnánk, akkor egy meleg vizes palackkal is átmelegíthetjük a fájó területeket.

A mozgás is segíthet: próbáljunk sétálni, kocogni, vagy jógázni. A mozgás is segíthet ilyenkor, a jógázáshoz például ki sem kell mozdulnunk otthonról. Forrás: gettyimages.com

Bármennyire is nehéz, mozogjunk

A mozgást a kínzó görcsök közepette a hátunk közepére sem kívánjuk, pedig bármennyire is nehezünkre esik, érdemes próbát tenni vele. A mozgás hatására oldódik a stressz, felpezsdül az anyagcsere, enyhül a fájdalom. Próbáljunk jógázni, sétálni, vagy akár kocogni.

A magnézium is segíthet

A magnéziumhiány izomgörcsökhöz vezethet, így a menstruációs fájdalmak fellépésében is jelentős szerepet játszhat. Tanulmányok szerint, azon nők nagy része, akik PMS-sel, illetve erős havi görcsökkel küzdenek, magnéziumhiányos állapotban vannak. A magnézium gátolja a prosztaglandinok szintézisét, így segítséget jelenthet a görcsökkel folytatott harcban is.

Olvasson tovább! Ezek a jelek arra utalnak, hogy nincs rendben a menstruációja

Vessük be a gyógynövényeket is

Több gyógynövény is van, amely segíthet a menstruációs görcsökön. Az egyik legnépszerűbb erre a problémára a cickafark, mely a benne található tanninoknak köszönhetően csökkenti a görcsök intenzitását. Ezen kívül jó hatással van a vérzészavarokra, a PMS-re, és a változókori panaszokra is. Hatásos lehet még a fehér fagyöngy, valamint a kamilla is.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Forrás: egeszsegkalauz.hu