Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mindkét nem küzd a panaszokkal: ezek a női és a férfi klimax tünetei

Női klimax, férfi klimax – mindkét nemet utoléri a változókor, csak másképp

A klimax görög eredetű szó, a jelentése – „egy lépcsőfok a létrán” – arra utal, hogy a nő élete egy új szakaszba ér. A köznyelvben azt a komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttest nevezzük így, amellyel lezárul az egyén termékeny életszakasza, és amelyet követően fogantatásra és szülésre már nem lesz képes. A klimax tünetei, jóllehet eltérő módon, de mindkét nem esetében megfigyelhetők.

Hogyan hat a nőkre a változókor?

A nők esetében a változókor általában a negyvenes életévek második felében kezdődik el, ekkor indul hanyatlásnak a petefészkek nőihormon-termelése. Az ösztrogén és progeszteron hormonok csökkenő termelődése számos testi és lelki tünetet okozhat:

 • rendszertelenné váló menzesz 
 • hőhullámok, fokozott izzadás
 • gyakori fejfájás,
 • hüvelyszárazság,
 • a libidó csökkenése,
 • fáradékonyság,
 • alvászavarok,
 • feszültség, szorongás, depresszióra való hajlam
 • hangulatingadozás, sírósság,
 • koncentrációs nehézségek.

A változókorral általában együtt jár a női külső megváltozása is: gyakori a hízás, ilyenkor már gyorsabban öregszik a bőr és az izomzat, valamint mozgásszervi panaszok is jelentkezhetnek. Bizonyos betegségek megjelenésének a kockázata ugyancsak fokozódhat.

További lelki teher lehet az is, hogy a fogamzóképesség elveszítésének tudata sokakat elkeserít – még akkor is, ha az illető nő valójában nem szeretne már gyermeket szülni. Ám attól még sérülhet a női énkép, ami miatt még a szexualitástól is sokan elidegenednek. A gyerekek ekkortájt repülnek ki a családi fészekből, ami a változókorú anyukáknál nem egyszer a feleslegesség érzését váltja ki. A negyvenes-ötvenes éveikben járó nők a munkaerőpiacon is bizonytalanabb helyzetben vannak, ami megint csak nem tesz jót az önértékelésüknek. Sok nő érezheti úgy – tévesen –, hogy immár sem a családban, sem a munkahelyén, sem a párkapcsolatában nincs is rá többé igazán szükség.

Nem kell beletörődni a panaszokba: tehetünk ellenük

A hormonhiány okozta panaszokra „logikus” válasznak tűnik a hormonpótlás, ám sokaknak az ilyen terápia nem ajánlott, illetve egyre többen választanak szívesebben a természet patikája nyújtotta alternatívák közül. A hőhullámok és a fokozott izzadás mérséklésére alkalmas gyógynövény a poloskavész, az alvászavarokra bevethetjük a valeriánát vagy a levendulát, a lelki nehézségeken pedig sokat segíthet a „lélek napsugarának” is nevezett, depresszióellenes hatású orbáncfű. A hízás elkerülése sem teljesíthetetlen kihívás: tudatos étkezéssel, rendszeres testmozgással sokat tehetünk a vonalaink megőrzéséért.

Ne hagyjuk veszni a párkapcsolatunkat sem!

A női énkép helyrebillentésében segíthet a fentebb már említett antidepresszáns hatású orbáncfű, de ha nem javul a helyzet, kérhetjük pszichológus szakember segítségét is. A házaséletről sem szabadna lemondani: a hüvelyszárazság átmeneti enyhítésére használhatunk síkosítót, de hosszabb távú eredményben bízhatunk, ha rendszeresen patikai készítményt – például hialuronsavas hüvelykúpot – alkalmazunk.

A párkapcsolatért azonban sok esetben ennél többet kell tenni, hiszen ha a nő párja is éppen ebben az időszakban szenved a „férfi klimax” nyűgjeitől, az aligha könnyíti meg a helyzetet…

Ilyen, amikor a férfi „klimaxol”

A férfiakat is érinti a változókor, még ha őket kevésbé viharos fizikai tünetekkel is sújtja, mint a nőket. A 50-es éveiktől kezdődően ők is számíthatnak hormonális változásokra, és amennyiben a csökkenő tesztoszteron-termelődés tartósan alacsony hormonszintet eredményez, akkor a férfiakat is számos fizikai és lelki panasz gyötörheti. A legjellemzőbb tünetek meglepően hasonlóak, mint a klimaxos nők esetében:

 • libidócsökkenés,
 • a szexuális teljesítőképesség romlása
 • hőhullámok, izzadékonyság,
 • hízás, az izomszövet tömegének csökkenése,
 • csontritkulás,
 • ingerlékenység,
 • alvászavarok,
 • hangulati labilitás, depressziós hajlam,
 • romló koncentrálóképesség,
 • csökkenő fizikai és mentális teljesítőképesség

A megjelenő tünetek az öregedésre figyelmeztethetik a férfit, és ez a tudat nála is ugyanúgy rombolhatja az énképet, az önértékelést. A teljesítménycsökkenés megtapasztalása – akár a munkában, akár a szexben – sokszor vezethet az úgynevezett „kapuzárási pánikhoz” – vagyis a sikeresség, teljesítőképesség kényszeres bizonyításához.

A férfi változókor kezelésében is sokat segíthet a pszichoterápia, de még többet az otthoni megértő, támogató légkör. Ha a panaszok már jelentős életminőség-romlást okoznak, szóba jöhet a gyógyszeres kezelés, sőt akár a hormonpótlás is. A legjobb azonban nem megvárni, amíg ennyire elfajul a helyzet: a kiegyensúlyozott étrend a rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése a férfiak esetében is jelentősen enyhíthet a tüneteken.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához