Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Mit (ne) egyen, ha Candidával harcol?

2018.11.01. Módosítva: 2018.11.01.
candida_dieta

A világ egyik fele éhezik, a másik fele diétázik – szól a találó megállapítás, holott diétára nemcsak a fogyni vágyók szorulhatnak, hiszen egyéb egészségügyi okból is lehet szükség étrendi szigorításokra. Ilyen például a Candida-diéta.

Tisztázzuk a legelején: a baktériumok és gombák velünk élnek!

Talán a médiából ránk zúduló rengeteg tisztítószerreklám az oka, amiért sokan azt hiszik, hogy az ember kizárólag csíramentes környezetben érezheti magát biztonságban. Holott magában az emberi szervezetben is rengeteg mikroorganizmus él, amelyekre szükségünk is van a normál működésünkhöz. Például a bélflóra hasznos bélbaktériumai nélkül nem lenne egészséges az emésztésünk, mint ahogy nőknél az egészséges, savas hüvelyi pH-t ugyancsak baktériumok (Lactobacillusok) tartják fent. És – bár sokan ezt talán eddig nem is tudták – a hüvelyflórában jelen vannak a Candida gombák is. Csak éppen normál esetben ezt észre sem vesszük.

Mikor okoz gondot a Candida?

A hüvely flórájának, azaz "élővilágának" természetes, biológiai egyensúlyát sok minden felboríthatja: például hormontartalmú gyógyszerek szedése, netán egy antibiotikum-kúra, esetleg bizonyos betegségek (pl. diabétesz) stb. Márpedig ha megbomlik a belső rend, olyankor túlszaporodhatnak az ott élő Candida gombák, és kialakulhat a candidiázis, azaz a gombás hüvelyfertőzés, köznapibb nevén a hüvelygomba. Jellegzetes tünetei a túrós, darabos állagú hüvelyfolyás, amit legtöbbször kellemetlen viszketés, égő érzés, fájdalom is kísér. Tanácsos ilyenkor felkeresni a nőgyógyászt, aki elrendeli a szükséges terápiát, ami elsősorban helyi kezelést jelent a gombák szaporodásának visszaszorítására.

Mire jó a Candida-diéta?

Elöljáróban leszögezzük, hogy a diéta nem helyettesíti a hüvelygomba kezelését, viszont hatékonyan egészítheti ki azt, így elősegíthetjük vele a gyorsabb gyógyulást. Az étrendi megszorítás ilyenkor elsősorban a cukor mellőzését jelenti, a Candida gomba ugyanis "szereti" a cukrot, azaz könnyebben szaporodik, ha magasabb a vércukor szintje. A direkt cukorbevitel mellőzésén túl iktassuk ki tehát a gyorsan felszívódó szénhidrátokat is az étrendből, hiszen ezeket fogyasztva ugyancsak hirtelen emelkedhet a vércukorszint!

Kerülendő ételek candidiázis idején:

  • cukor
  • cukrozott ételek, cukros üdítők
  • fehér liszttel készült pékáru és tészta
  • a nagyon édes gyümölcsök: szőlő, banán, édes körte stb.

Hólyaghurut? Megint csak kerülje a cukrot!

Nem a hüvelygomba az egyetlen intim női nyavalya, amely folyamán érdemes kiiktatni az étrendből a cukrot. Hólyaghurut, avagy felfázás idején ugyanúgy segítheti a gyógyulást, ha kerüljük az édességek és tésztafélék fogyasztását. A hólyaghurutot leggyakrabban okozó E.coli baktérium ugyanis szintén nagy "kedvelője" a cukornak, ezért ha meg szeretnénk tőle szabadulni, inkább ne járjunk a kedvében! Ha tapasztaljuk magunkon a felfázás kezdődő tüneteit – égő érzés pisiléskor, gyakori vizelési inger, esetleg alhasi görcsök – a lehető leghamarabb kezdjünk el nagyon sokat inni, hogy minél alaposabban átmossuk a húgyutakat. És persze kizárólag cukormentes italokat fogyasszunk, valamint bevethetünk bizonyos gyógynövényeket is (pl. medveszőlő, kamilla, zsurló stb.) amelyek fokozzák a tisztító hatást, illetve mérséklik a gyulladást. Ám ha néhány napon belül nem javulna a helyzet, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához