Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem
Szponzorált tartalom

Nem érzi jól magát 50 felett? Így őrizheti meg a nőiességét a változókorban is

#változókor #klimax #életmódváltás #menopauza
2019.09.01.

Azt mondják, kétféle változókorú nő létezik: az egyik a csinos és kedves „örök nő”, aki a korát bátran le is tagadhatná, a másik pedig a leharcolt, mindig rosszkedvű „klimaxos banya”… Vajon mi lehet az örökké nőies, kortalan nők titka?

Kétféle válasz a klimaxra

– A harmincöt éves érettségi találkozómon szembesültem vele, hogy az osztályunkba egykor járó lányok jelenleg két teljesen különböző kategóriába sorolhatók: mi, akik még mindig bombajó formában vagyunk, és akikből gyakorlatilag „néni” lett – számol be az 53 éves Judit. – A lányokkal beszélgetve kiderült számomra: még csak nem is pénzkérdés az, hogy melyikük hajlandó adni magára, és ki az, aki már feladta és lemondott a nőiességéről. Egyértelmű, hogy utóbbiakkal a klimax bánt el, ami ugyebár mindannyiunknál bekopogtatott már, elvégre egyidősek vagyunk. Már jó pár éve a változókoromat taposom én is, mégsem adtam meg magamat a hormonok játékának! Például, amikor elkezdtem hízni, méghozzá szinte megállíthatatlanul, nem törődtem bele, hanem életmódot váltottam. Az osztálytársaim pontosan tudják, mennyire utáltam az iskolai tornaórákat, de lám, ma már rendszeresen tornázom, még a futógépre is felmerészkedem a konditeremben. De a legbüszkébb arra vagyok, hogy hosszú évek után képes voltam a cigarettát is letenni, hiszen köztudott, hogy a dohányzásnál szinte semmi nem öregít jobban.

A változókori tünetek persze nálam is jelentkeztek. Rémes hőhullámaim, izzadásrohamaim, továbbá alvászavaraim voltak, meg persze a klimaxos hisztizést is előadtam párszor, amíg rá nem találtam a Remifemin Plus növényi gyógyszerre. Amióta szedem, kiegyensúlyozottabb vagyok, jól alszom, és csak néhanap legyint meg egy-egy hőhullám – meséli Judit.

Vény nélkül kapható gyógyszer Forrás: egeszsegkalauz.hu

A klimax oka és következményei

A változókor vagy klimax általában a nők negyvenes évei végén kezdődik, és beletelik pár évbe, amíg a folyamat lezárul. Ezen időszak alatt a petefészkek hormontermelése fokozatosan megszűnik, aminek következtében végleg elmarad a menstruáció. Ezzel lezárul a fogamzóképes időszak, aminek tudata sok nőt lelomboz, és aki ezért nőisége elvesztéseként éli meg a menopauzát. A hormonális változás ráadásul kellemetlen testi és lelki tüneteket is okozhat. Sokakat kínoznak hőhullámok, emellett fáradékonyak, ingerlékenyek lehetnek, vagy alvászavarokkal kell küszködniük. A tünetek megkeseríthetik a mindennapokat, és bár a hiányzó hormonok visszapótlásával enyhíthetőek a nehézségek, sokan vannak, akik inkább nem szeretnének hormont szedni. Akinek a családjában előfordult emlőrák vagy trombózis, azoknak a hormonpótló kezeléseket eleve nem javasolják.

Gyógynövényekkel, hormonmentesen a klimaxos tüntetek ellen

Jó választás lehet viszont a hormonmentes Remifemin Plus tabletta, amely recept nélkül kapható a patikában. Kétféle gyógynövény hasznos kivonatát tartalmazza: a Cimicifuga, más néven poloskavész, képes csillapítani a változókor testi tüneteit, így a hőhullámokat is; az orbáncfű pedig, amelyet a népi gyógyászatban a „lélek napsugarának” is szoktak nevezni, a klimaxszal járó lelki nehézségeket enyhíti, segít úrrá lenni a hangulatingadozásokon, és az alvásra is jó hatással van. A Remifemin Plus kombinált növényi gyógyszer hatásosságát klinikai vizsgálatok is bizonyították. 

Váltsunk életmódot!

A változás soha nem könnyű, és ez igaz a változókorra is. Ha nem teszünk semmit, csupán megadóan alávetjük magunkat a szervezetünkben zajló folyamatoknak és némán tűrjük azok következményeit, akkor könnyen úgy járhatunk, mint a fenti történetben Judit „elnénisedett” osztálytársnői. Ám ha felvesszük a kesztyűt, és hajlandók vagyunk energiát fektetni önmagunkba, önmagunkért, akkor jó eséllyel megőrizhetjük a nőiségünket. Lehet, hogy ehhez meg kell reformálnunk az étrendünket, vagy Judithoz hasonlóan fel kell adnunk káros szenvedélyeinket, illetve érdemes lehet elkezdenünk sportolni, mozogni.

A változókori hüvelyszárazság kezelése

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: egeszsegkalauz.hu

A hormonhiány következtében sok nőnek okoz gondot a menopauza utáni hüvelyszárazság is, ami megnehezíti, fájdalmassá teheti, vagy akár teljesen el is lehetetleníti az együttlétet. Ebbe a helyzetbe sem kell beletörődni, sőt nem is szabad, hiszen a testi szerelem, az intimitás minden felnőtt embernek természetes szükséglete, és a szexnek, minden közhiedelem dacára nincs felső korhatára! A hüvelyszárazság problémája pedig enyhíthető: segítséget jelenthet a Cikatridina hüvelykúp, amely hormonok nélkül segít újra nedvességgel feltölteni a hüvely szöveteit. A hagyományos intim síkosítóktól eltérő módon, nem a szexuális együttlét előtt kell használni, hanem kúraszerűen: eleinte naponta egy alkalommal, de a későbbiekben, a szárazság enyhülése után elegendő lehet hetente két-három kúp használata fenntartó kezelés céljából. A Cikatridina hüvelykúp természetes fő összetevője a kiváló hidratáló tulajdonságáról ismert hialuronsav, továbbá különböző gyógynövények kivonatai, amelyek hámosító, regeneráló hatásúak. A Cikatridina hüvelykúp nemcsak a klimax idején alkalmas a hüvelyszárazság kiegészítő kezelésére, hanem minden egyéb esetben, ha hasonló tünetek jelentkeznének. Recept nélkül kapható a patikában.

Forrás: EgészségKalauz