Ezeket látta már?

Női hormonpótlás: tények és veszélyek

2010.12.05. Módosítva: 2015.11.04.

Még mindig sok amerikai nő kap magas dózisú hormonpótlást! A változókorban lévő nők hormonpótló terápiájára felírt receptek száma több mint 50 százalékkal csökkent 2001 óta az Egyesült Államokban, ám az orvosok továbbra is megmagyarázhatatlanul sokszor adnak nagy hormontartalmú pirulákat - közölték csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésükben amerikai kutatók.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA más csoportokkal közös állásfoglalásában azt ajánlja a nőknek, hogy a lehető legkisebb dózisú hormonpótlást válasszák, a lehető legrövidebb időtartamig változókori panaszaik enyhítésére. A nagy hormontartalmú tabletták szedésével már több kutatási eredmény összefüggésbe hozta a szélütés és a rák előfordulásának nagyobb kockázatát.

Női hormonpótlás: tények és veszélyek

Randall Stafford kutatásvezető, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa csalódottságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az alacsony hormontartalmú készítmények a vártnál kevésbé terjedtek el.

A kutatók 341 ezer páciens adatait dolgozták fel, valamint telefonos interjúkat is végeztek. Megállapították, hogy 2001 és 2009 között 17,5 millióról 8,3 millióra, azaz 52 százalékkal csökkent a hormonpótló terápiában részesülő amerikai nők száma. Azok a nők azonban, akik ilyen szereket használtak, általában még mindig a viszonylag nagy dózisú hormontablettákat kapták. 2009-ben 6 millió receptre írtak fel magas, míg 1,3 millió receptre alacsony dózisú hormonpótló gyógyszert.

A szakemberek a hormontablettáknál biztonságosabbnak tartják a hormontapaszokat, mert használatukkal kevesebb hormon éri a szerveket.

Forrás: MTI