Ezeket látta már?

PCOS, endometriózis, korai menopauza: mikor, milyen kezelés javasolt?

PCOS, korai menopauza, endometriózis kezelés

A hormonális problémák többféle nőgyógyászati zavart okozhatnak, de mit tehetünk azért, hogy jobban legyünk? Az orvos elmondja.

A hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely helyes működése igen fontos szerepet tölt be az ovulációban, valamint a méhnyálkahártya felépülésében. Ugyanakkor más endokrin mirigy (pl. pajzsmirigy, mellékvesekéreg, hasnyálmirigy) megfelelő működése is igen lényeges a női egészség szempontjából. Hogy mik a leggyakoribb hormonkezelések a nőgyógyászatban arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A hormonzavarok okozta nőgyógyászati problémák kezelése

Az emberi test több endokrin mirigyből áll, melyek a hormonrendszer fenntartói. Elégtelen működésük esetén az általuk termelt hormonok mennyisége a normál tartományból kimozdul, ami számtalan problémát generálhat. Nők esetén bizonyos hormonális rendellenességek olyan betegségeket és kóros állapotokat eredményezhetnek, mint a pl. PCOS, a korai menopauza, a POI (elsődleges petefészek elégtelenség), endometriózis, menstruációs zavarok, meddőség.

Ha hormonális egyensúlyhiány miatt alakul ki bizonyos nőgyógyászati probléma, akkor nagyon fontos az adott endokrin zavar terápiája is, hiszen a probléma gyökét (is) kell kezelni. Leggyakrabban az alábbi terápiás módszerek alkalmazása indokolt a nőgyógyászatban.

Orális ösztrogénterápia

Leginkább a menopauza okozta panaszok, és a szövődmények elkerülésére szolgál. Ha hőhullámokat vagy más kellemetlen klimax generálta tüneteket tapasztal, akkor az orvos ösztrogénterápiát javasolhat.

Hüvelyi ösztrogén

A hüvelyszárazság manapság gyakori panasz a nők körében, főleg menopauza esetén. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, úgy a hüvelyi ösztrogén terápia sokat segíthet.

Progeszteron pótlás

Aprogeszteronhiány, ösztrogéndominancia igen gyakran áll a menstruációs zavarok, meddőség, vetélések hátterében. Sokszor a menstruációt megelőző barnás pecsételés, barnás folyás hívja fel rá a figyelmet. Enyhébb esetben elegendő lehet a természetes progeszteronpótlás (pl. barátcserje kapszula vagy tea alkalmazása), ám ha a hiány nagyobb mértékű, úgy orális, illetve hüvelyi progeszteronpótlás szükséges a megfelelő eredmény érdekében és a tünetek megszűnéséhez.

Hormonális fogamzásgátlók

Vannak olyan állapotok, amikor a hormonális fogamzásgátló alkalmazása igen sokat segít. Ez lehet fogamzásgátló tabletta, tapasz, injekció, méhen belüli eszköz is (IUD, IUB), hüvelygyűrű is. Menstruációs zavarok, vastagabb méhnyálkahártya, PCOS terápiájában szokták ezeket a leggyakrabban alkalmazni.

Metformin

A metformin valójában a 2-es típusú cukorbetegségre/prediabetes-re való gyógyszer, ám igen hatékony a PCOS esetén is (hiszen annak alapja gyakran az inzulinrezisztencia). Bár az FDA még nem hagyta jóvá a metformint a PCOS kezelésére, ám kutatások szerint valóban segít csökkenteni az androgén szintet és elősegíti az ovulációt.

Pajzsmirigy gyógyszer

Jóllehet inkább endokrinológus hatásköre, ám számos nőgyógyászati panaszt generálnak a pajzsmirigyzavarok, így érdemes itt is megemlíteni. A szerv alul-illetve túlműködése is meddőséget, menstruációs zavarokat okozhat. Leggyakrabban gyógyszeres terápiával kezelhetők a pajzsmirigy problémái.

Prolaktin szint csökkentő gyógyszer

Atúl magas prolaktinszint nem ritka, ami szintén több nőgyógyászati gondot okozhat, ám főleg meddőség, hüvelyszárazság, és szoptatás/terhesség nélküli tejcsorgás hívja fel a problémára a figyelmet. Léteznek rá igen jó gyógynövények is, ám sokszor gyógyszeres terápia indokolt. Ha az agyalapi mirigy adenomája okozza, annak méretétől és helyzettől függően főleg gyógyszeres kezelésre van szükség, ritkán műtétre.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a nőgyógyászati okok állhatnak a derékfájás hátterében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hormonzavar

Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához