Ezeket látta már?

Terhességvállalás PCOS mellett is?

Terhesség PCOS-sel? A policisztás petefészek betegség, vagy PCOS napjainkban egyre inkább ismertté válik. Sok nő akkor szembesül a problémával, amikor gyereket szeretne, és a hosszas próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esnie. Hogy pontosan mi is ez a betegség, és valóban lehetetlen-e teherbe esni azoknak a nőknek, akik ebben szenvednek, dr. Kovács Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS specialistájától kérdeztük meg.

Mi is pontosan a PCOS?

Terhességvállalás PCOS mellett is?

"A PCOS a nőgyógyászati vonatkozású tünetek – a petefészekben látható ciszták mellett, vagy anélkül is - az egész szervezetet érintő, a hormonrendszer eltéréseivel is járó kórkép. A PCOS komplex betegség, mely peteérési zavart és meddőséget okozhat."

Sokan, amikor meghallják, hogy PCOS-ben szenvednek, rögtön arra gondolnak, hogy az életük gyökeresen megváltozik, hiszen nem lehet gyerekük. Ez koránt sincs így, részletes orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt, majd ezután életmódváltoztatás is, de a babáról nem kell feltétlenül lemondaniuk.

Teherbe lehet esni PCOS esetén is?

"A PCOS terápiája hosszú folyamat, sok esetben életmódváltással és/vagy gyógyszeres úton azonban orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de ehhez szükségesek az egyéni vizsgálati eredmények ismeretei is, így azt nem lehet megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik be." – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS specialistája.

Tehát jó hír, hogy a terhesség nem elérhetetlen álom, de vannak-e speciális veszélyei a magzatra, vagy a kismamára nézve?

"A helyes gondozás, megfelelően beállított anyagcsere és hormonszintek, tehát korrekt kivizsgálás és kezelés esetén normál terhesség várható. Ha az eredmények esetleg nem teszik lehetővé a spontán teherbeesést, lehetőségként még akkor is ott a mesterséges megtermékenyítés."

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához