Szponzorált tartalom

Tünetek, amik hüvelyszárazságra utalnak - így kezelheti!

#hüvelyszárazság #fájdalmas szex #viszketés #diagnózis
2019.08.29.

A nők általában nem hagyják figyelmen kívül, ha gondjuk akad az intim tájékon, amit sok esetben házilag is megpróbálnak kikezelni. A tévéreklámok és egyéb hirdetések bűvkörében leginkább valamilyen hüvelyfertőzésre gyanakodnak, holott lehet, hogy „csak” a hüvelyszárazság problémájával állnak szemben.

Miért „ciki” téma a hüvelyszárazság?

Ma már egyáltalán nem kínos beszélni például a hüvelygombáról, a száraz hüvely kérdése viszont továbbra is tabutémának számít. Talán azért, mert ezt a problémát leginkább a szexszel hozzuk összefüggésbe. Elvégre, ha valamiért nem eléggé síkos a hüvely, olyankor nem mennek „olajozottan” a dolgok, és az aktus kényelmetlenné, fájdalmassá válik.

A köztudatban az él, hogy csak a nem megfelelő előjáték okozhat szárazságot, holott a valóságban ez számos egyéb körülmény miatt is kialakulhat. Komolyabb esetekben már a mindennapokban is gondot okoz az állandó feszülő-viszkető érzés odalent, amit a nők gyakran „félreértenek” és a tünetek alapján valamilyen intim fertőzésre gyanakodnak. Márpedig ha nem a megfelelő kezelési módszert választják, akkor aligha fogják sikerrel megszüntetni a panaszaikat!

A hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság kiegészítő kezelésére jó választás a Cikatridina hüvelykúp, amely hialuronsavat és gyógynövények ápoló kivonatait tartalmazza. Képes újra feltölteni nedvességgel a hüvely kiszáradt szöveteit, de nemcsak hidratál, hanem hüvelyi sérülések esetén elősegíti a hámosodást, azaz a sebek mielőbbi gyógyulását. A hagyományos intim síkosítókkal ellentétben a Cikatridina hüvelykúp hosszú távon jelent segítséget a hüvelyszárazság enyhítésében.

Használni is másképp kell: nem közvetlenül aktus előtt, hanem kúraszerűen, esténként, lefekvés előtt felhelyezve 1 kúpot. Egy kezdeti 10 napos kúra után általában elegendő fenntartó kezelésképpen heti 2-3 alkalommal alkalmazni a Cikatridina hüvelykúpot. Nemcsak a szex közbeni nehézségeket enyhíti, hanem a hüvelyszárazság miatt a mindennapok során jelentkező egyéb kellemetlen tüneteket, a viszkető-feszülő érzést is az intim tájékon. A Cikatridina hüvelykúp hormonmentes készítmény, amely recept nélkül kapható a patikában.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz Forrás: EgészségKalauz

Mi okozza a hüvelyszárazságot?

A hüvely nedvesedési képessége erősen összefügg a női szervezet hormonszintjével. A hüvelyszárazságot leggyakrabban az ösztrogén hormon hiánya okozza, ezért a változókorban, illetve a menopauza után a legtöbb nő szembesül ezzel a problémával. Átmeneti hormonhiány ugyanúgy előidézhet hüvelyszárazságot, például várandós vagy szoptatós kismamák esetében. Számukra azért is jó választás a Cikatridina hüvelykúp, mivel ez a készítmény hormonmentes, de mielőtt használni kezdik, ezt természetesen beszéljék meg a kezelőorvosukkal. Hormontartalmú gyógyszerek, például a fogamzásgátlók szedése mellékhatásként szintén okozhat hüvelyszárazságot, de hajlamosíthatnak rá bizonyos betegségek is. A sugár- és kemoterápiában részesülő nők ugyancsak gyakran küszködnek hüvelyszárazsággal, hiszen ezek a kezelések a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítását célozzák, ám emellett károsíthatják a hüvelyhám sejtjeit is.

Forrás: egeszsegkalauz.hu