Ezeket látta már?

Összefügg a feldolgozott élelmiszer és a depresszió

Betegségek
2015. október 04. 13:56
Módosítva: 2015. december 27. 23:29

A feldolgozott és zsíros ételekben gazdag étrend brit kutatók szerint növeli a depresszió kialakulásának kockázatát.

A University College London kutatói azt is kimutatták, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben és halban gazdag étrend ezzel szemben megelőzheti a depresszió megjelenését. Kutatásukban olyan egészséges étrenden élő résztvevőket hasonlítottak össze olyanokkal, akik főként zsírban sült ételeket, feldolgozott húsokat, zsírdús tejtermékeket és édesített desszerteket fogyasztanak. Az egészséges életmód egyéb tényezőit, például a nem dohányzást és a rendszeres testmozgást is figyelembe véve azok esetében, akik egészséges étrenden élnek, 26 százalékkal alacsonyabb a depresszió kockázata, mint a feldolgozott élelmiszereket fogyasztóknál. A feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrenden élők esetében 58 százalékkal magasabb volt a depresszió kockázata.

taplalkozas-280-200-d0000085E85ea010429b9

Forrás: Medipress


A British Journal of Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány szerzői különféle magyarázatokkal szolgáltak eredményeikre. Először azt, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns védő hatást gyakorolhat, mivel a korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a magas antioxidáns-szint összefüggésben áll a depresszió alacsonyabb kockázatával. Másodszor a sok hal fogyasztása azért nyújthat védelmet a depresszió ellen, mert nagy mennyiséget tartalmaz olyan politelítetlen zsírsavakból, amelyek az agyi aktivitást serkentik. A kutatók úgy vélik, elképzelhető, hogy az egészséges étrend azért nyújt védelmet a depresszióval szemben, mert a sok különbözőfajta élelmiszerből származó tápanyag fogyasztása kombinált hatást gyakorol, tehát nem egyetlen tápanyag hatása dominál.

A kutatók a következőképp foglalták össze eredményeiket: "Kutatásunk azt mutatja, hogy az egészséges táplálkozás további jótékony hatásokkal jár az egészségünkre és jólétünkre, és a depressziós rendellenességek megelőzésében az egyik fő célként az emberek étrendjének javítását kell kitűzni."

A tanulmányban 3486, ötvenöt éves átlagéletkorú ember vett részt, akik közalkalmazottként dolgoznak Londonban. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról, és önértékelést írtak a depresszióval kapcsolatban.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# depresszió # pszichés betegségek

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés