Ezeket látta már?

Öt ember betegedett meg trichinellózisban Békés megyében

Betegségek
2009. március 06. 11:43
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Öt ember betegedett meg trichinellózisban a Békés megyei Medgyesbodzás-Gábortelepen, magán célra nevelt sertések, magán vágása és feldolgozása, valamint az abból készült ételek elfogyasztásának következtében - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az MTI-vel csütörtökön.

A hivatal közleménye kiemelte: az állategészségügyi hatóság átfogó vizsgálatot végez az érintett településen tartott sertések fertőzöttségének kivizsgálása érdekében. Eddig 11 udvar 24 sertéséről gyanítják, hogy magában hordozza a betegséget.

A betegek a házi disznóvágáson résztvevők és a "disznótoros kóstolót" fogyasztók közül kerültek ki. Ennek következtében a hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a saját sertésvágásból, vagy a településről származó, disznótoros kóstolókat ne fogyasszák el a vizsgálatok lezárásáig.

A trichinella olyan, a sertés és a vaddisznó izomzatában rejtőző parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem kellően hőkezelt húsának elfogyasztását követően az emberben is megbetegedést okozhat. A trichinellával fertőzött és nem kellően hőkezelt sertéshúsos étel elfogyasztása után 2-28 nap, leggyakrabban 7-10 nap múlva erős hasmenés, émelygés, hányás, magas láz, fejfájás, majd 2 héttel később jellegzetes tünetként a szemhéj, szemkörnyék és arc vizenyős duzzanata, izomfájdalmak, köröm alatti vérzések jelentkezhetnek. A betegség emberről emberre nem terjed.

Az ember a fertőzött nyershúsból készült, nem kellő mértékben átsütött, megfőzött húskészítmény fogyasztásával - füstölt kolbász, füstölt sonka nyersen fogyasztva - megfertőződhet, mert ezen termékek elkészítésekor a parazita nem pusztul el.

A trichinella vizsgálat a házi sertésvágások esetén nem kötelező, azonban az állategészségügyi szolgálatot magán célú vizsgálatok elvégzésére is igénybe veheti a lakosság.

A hivatal aláhúzta: Magyarországon valamennyi közfogyasztásra kerülő, engedélyezett vágóhídon levágott sertés, illetve vadfeldolgozókban feldolgozott vaddisznó testét az állategészségügyi hatóság a forgalomba hozatalt megelőzően trichinella vizsgálatnak is aláveti. Ezért a vágóhidakról és a feldolgozó üzemekből kikerülő sertéshús és sertéshúst tartalmazó élelmiszerek biztonságosak.

Emellett azonban fontos felhívni az állattartók figyelmét arra, hogy a trichinellozis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető járványvédelmi, higiéniai intézkedések betartására, a rágcsálómentes környezet fenntartására és megőrzésére, hiszen a járványtani nyomozás alapján a fertőzést a patkányok közvetítették a sertések felé.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# fertőző betegség # parazita fertőzések

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés