Mindenki ezt nézi most!

A Parkinson-kór korai jelei: amikor eltűnik a mimika

közömbös arc, parkinson-kór

A legtöbb ember számára a Parkinson-kór legismertebb tünetei a jellegzetes kézremegés, a lelassult mozgás és az előredőlő tartás, ám ezek gyakran csak akkor jelentkeznek, mikor a betegség már előrehaladottabb állapotban van. Lássunk néhány kevésbé ismert tünetet, melyek szintén utalhatnak a Parkinson-kórra!

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek gyakran évek alatt alakulnak ki, és először igen enyhék lehetnek, szinte alig észrevehetőek, kevésbé zavaróak. Azonban idővel egyre rosszabbá válik a beteg állapota. A Parkinson-kórt nem lehet megállítani, meggyógyítani, az agyban bekövetkező károsodásokat visszafordítani, ám minél korábban fedezik fel és kezdik kezelni, annál jobbak lehetnek a beteg esélyei a teljesebb életre, és annál lassabb lehet a betegség progressziója.

A Parkinson-kór szokatlan tünetei

Érdemes például megfigyelni a kézírást: az íráskép megváltozása, olvashatatlanná válása, a betűk méretének csökkenése, a „reszketős” betűk mind neurológiai problémákra utalhatnak. Az ún. micrographia az abnormálisan kicsi, bizonytalan, nehezen olvasható kézírást jelenti. Parkinson-kór esetén a beteg nehezen képes kontrollálni a mozdulatait, az izmai egyre merevebbé válhatnak, vagy éppen nem tudja megfelelő „erővel” elvégezni az íráshoz szükséges összetett mozdulatokat.

A hyposmia a szaglás képességének elvesztését jelenti, és a Parkinson-kóros betegek mintegy háromnegyedét érintheti. Ez az egyik legjellegzetesebb nem-motoros (vagyis nem a mozgást érintő) tünete a betegségnek, és akár évekkel a kézremegés és a lassulás előtt jelentkezhet. Az érintettek nemcsak a szaglás teljes elvesztéséről, de annak tompulásáról is beszámolhatnak, de nehézséget jelenthet nekik a szagok azonosítása vagy megkülönböztetése is.

A Parkinson-kór befolyásolja az izmok mozgatásának képességét, illetve ennek gyorsaságát is, ez pedig akár a mimikára is hatással lehet. Az arcunk rendkívül kifejezően tükrözi az érzelmeket, ezt rengeteg apró izom komplex mozgatásával érhetjük el. Parkinson-kór esetén az arc izmai lassabban reagálnak, merevebbek lehetnek, mint egy egészséges embernél, így a beteg gyakran közömbösnek, érzelmek nélkülinek tűnhet. Ezt különösen nehéz lehet feldolgozni azért, mert az érzelmek megélésének képessége nem sérül!

Előre vetíti a Parkinson-kórt a belünk, alvási szokásaink és a lakóhelyünk is - kattintson tovább!

A beszédhangban bekövetkező változások is utalhatnak Parkinson-kórra: a hang akaratlanul is halkabbá, lágyabbá válhat, a beszéd tónustalan, monoton lesz, és az is előfordulhat, hogy a beteg normális hangerővel és hangsúlyozással kezd beszélni, ám idővel egyre halkabb és nehezebben érthetőbb lesz. 

Forrás: EgészségKalauz