Ezeket látta már?

A skizofrénia genetikája felé

2011.08.10. Módosítva: 2015.11.04.

Áttörés a skizofrénia genetikai hátterének megértésében? A skizofréniás esetek legalább felénél megtalálhatóak azok a génváltozatok, melyekről a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be amerikai kutatók.

A negyven különböző génen fellelt génmutációk a kutatók szerint megmagyarázhatják, hogy miért gyakori a skizofrénia előfordulása világszerte, a betegség ugyanis minden századik embert érint valamikor élete során. A skizofréniások mintegy tizedénél valamelyik szülő is érintett.

A skizofrénia genetikája felé

A mostani kutatás azt mutatta, hogy a genetika azokban az esetekben is szerepet játszik, amikor családi halmozódásról nincs szó.

Egy személy DNS-e nem tökéletesen azonos másolata szülei genetikai kódjának, mutációk fordulnak elő, amikor a spermiumok és a petesejtek kialakulnak. A Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 225 ember örökítő kódját elemezték, akik közül egyesek skizofréniával éltek, míg mások nem, és megállapították, hogy negyven gén összefüggésben van a szkizofréniával.

Az eredmény azt sugallja, hogy az eddig feltételezettnél jóval több gén járul hozzá a skizofrénia kialakulásához - magyarázta Maria Karayiorgou kutatásvezető a BBC hírportáljának (http://www.bbc.co.uk).

Forrás: MTI