Ezeket látta már?

A téli depresszió

2010.12.14. Módosítva: 2016.12.19.

Mostanában esedékes, hogy foglalkozzunk vele. Az elkövetkező hetekben, hónapokban tapasztalhatjuk meg enyhébb, vagy erőteljesebb jelentkezését a téli depressziónak.

Az, hogy az évszakok hatással vannak hangulatunkra, közérzetünkre, aktivitási szintünkre, gondolatainkra, jól ismert, általános jelenség. Ez az évszaki hullámzás kinél-kinél eltérő mértékben jelentkezhet. Az adott élethelyzet is befolyással van a tünetek mértékére. Néha azonban értetlenül állunk előtte, mert úgy érezzük, aktuális élethelyzetünk nem indokolja a tünetek jelentkezését.

A téli depresszió

Amikor a téli depresszióról gondolkodom, két kép is asszociálódik bennem a témához. Az egyik a téli álmot alvó állatok képe. A másik kép a múlt század elejébe vezet vissza. Akkoriban, - mikor még mesterséges fényforrások nem nyújtották meg a napunkat, - természetes volt a pihenés a sötétség beálltával. A természet szintén visszahúzódott, a mezőgazdasági munkák elfogytak. A tél a pihenés, a regeneráció, az energia gyűjtésének időszaka volt.

Ma, - különösen városi környezetben, - a különböző évszakokban alig térnek el feladataink, alig változik az életmódunk. A világítás és az elektronikus média elterjedése korlátlan lehetőséget kínál számunkra, hogy éljünk, - és visszaéljünk - szervezetünk tartalékaival.

A téli depresszió enyhébb formáit különböző kutatások 10-15%-ra, súlyosabb formáit 2-5%-ra teszik. A tünetek megjelenése és súlyossága fokozódik az Egyenlítőtől távolodva, ahol a téli hónapokban a természetes napfény mennyisége a legkevesebb. Európában Izland, a skandináv és balti államok lakói a leginkább érintettek.

A tünetek meglehetősen kiterjedtek lehetnek. A borús hangulat mellett jellemző a megnövekedett alvásigény, amely mégsem eredményez friss ébredést.

Gyakori a fokozott szénhidrát bevitel szükséglete, a nassolás, "csokoládé függőség", ami hízáshoz vezet. Hasi-és gerincpanaszok társulhatnak a téli depresszióhoz. Jellemző az immunrendszer gyengesége, a gyakori fertőzéses megbetegedések.

Beszűkül az érdeklődés, a társas kapcsolatok iránti igény. A partner iránti érdeklődés, szexuális aktivitás szintén csökkenhet, párkapcsolati feszültségek jelentkezhetnek.

Csökkenhet a munka teljesítmény, koncentrálási nehézségek léphetnek fel. Feszültségek, érzelmi zavarok jelentkezhetnek. Különösen jellemző ez Karácsony környékén, amikor környezetünkhöz, családunkhoz fűződő érzelmeik nagy hangsúllyal jelennek meg, mintegy nagyító alá kerülnek magunk és a környezetünk számára is.

A cikk folytatását

Forrás: Diagnózis