Ezeket látta már?

Miért nem ragad át egyesekre az ásítás? Ez a dermesztő igazság!

ásítás pszichopata nárcisztikus személyiségzavar jele

A pszichopaták a jellemző zavarokon túl kisebb élettani és viselkedésbeli jelekkel is elárulhatják magukat.

A pszichopata kifejezést hosszú időn keresztül használták azokra a személyekre vonatkozóan, akik többek között képtelenek az emberi kapcsolódások terén valódi érzelmi kötődések kialakítására, kegyetlenek, figyelmen kívül hagyják a másik személyt, felszínesek, érzéketlenek. A pszichiátriában hivatalosan 1980-ig használták a pszichopátia, és az ebből származtatott pszichopata szót, a későbbiekben a helyét az antiszociális vagy disszociális személyiségzavar váltotta fel.

A pszichopátia személyiségzavar fő jellemzői

 • a hazudozás,
 • mások kizsákmányolása,
 • meggondolatlanság,
 • arrogancia,
 • promiszkuitás,
 • alacsony önkontroll,
 • valamint empátia és bűntudat hiánya.

Az e személyiségzavarban szenvedő ember az épelméjű tökéletes mása, egészségesnek tűnhet, miközben mások kizsákmányolása iránti hajlama kóros. A pszichopátiára utaló személyiségjellemzők közé tartozik az antiszociális viselkedés, a lelkiismeret-furdalás hiánya, a megtévesztés és az interperszonális manipuláció és az az érzelemmentesség is.

Apró fizikai jelek, melyek figyelmeztethetnek, ha pszichopata társaságában vagyunk

Köztudott, hogy a legtöbb ember ásít, ha valaki mást a társaságában ásítani lát.

„A másik emberre is ragadós ásítás jelensége összefügg az empátiával, ami pedig köztudottan hiányzik a pszichopátiától szenvedőkből.” - mondta el Brian Rundle,egy érdekes tanulmányt végző PhD-hallgató a The Timesnak.

A texasi Baylor Egyetem tanulmányában 135 diákot vizsgáltak meg az alapján, hogy mennyire jellemző rájuk a következő három tulajdonság:

 • a machiavellista egocentrizmus (a kizárólag a saját igényeikre és szükségleteikre való koncentrálás),
 • a hidegszívűség
 • vagy a lázadó nonkonformitás.

Nem ragad át rájuk az ásítás

A diákoknak olyan videókat is mutattak, amelyeken különböző arckifejezéseket, köztük ásító embereket is láttak. Azok a diákok, akik magas pontszámot kaptak a hidegszívűségre, kevésbé voltak hajlamosak az ásításra. Ez ugyan még nem feltétlen jelenti biztosan azt, hogy pszichopatával van dolgunk, más kutatások azonban négy egyéb olyan árulkodó jelet is feltárt, amivel együtt már megerősödhet a gyanú.

Korlátozott fejmozgások

Ezt a fizikai tulajdonságot az Albuquerque-i Új-Mexikói Egyetem egyik csapata fedezte fel.A tudósok egy speciális algoritmust fejlesztettek ki, amely elemzi a fejmozgásokat. 507 börtönben ülő elítéltet teszteltek a módszerrel. Kiderült, hogy a a „súlyos és az életük során tartósan antiszociális viselkedésű” elítélteknek merevebb és koncentráltabb volt a fejmozgásuk a beszélgetés során.

Miért érdekes ez az eredmény? Mert az eltúlzott nonverbális jelzések, úgymint a fejmozgások, a pislogás és a gesztikulálás összefüggésbe hozhatók a megtévesztéssel. A fejmozgatás hiánya a pszichopaták gyakori szándékos taktikája: ezzel próbálják ellensúlyozzák a potenciális nonverbális jeleket.

Ezek a legfőbb beszédtémáik

A legtöbb ember szeret az ételekről beszélni, de a pszichopaták hajlamosak ezt a témát túlzásokba vinni. A Cornell Egyetem kutatói 14 bebörtönzött pszichopata férfi gyilkos történetét hasonlították össze 38 olyan elítélt gyilkoséval, akiknél nem diagnosztizáltak pszichopátiát. Az interjúk során a tudósok minden résztvevőt arra kértek, hogy részletesen beszéljen a bűncselekményéről. Meglepődve tapasztalták, hogy a pszichopaták kétszer olyan gyakran beszéltek erről a három témáról, mint a nem pszichopaták:

 1. az étel,
 2. a pénz,
 3. szex.

Fokozott kézmozdulatok, nagy gesztikulálás

Természetesen nem mindenki pszichopata, aki sokat gesztikulál a kezével beszélgetés közben. Ám a pszichopaták többütemű kézmozdulatokat – a kéz gyors, általában fel-le irányuló mozdulatait – használnak. Ezek a mozdulatok esetükben tudatosak, a manipulációt segítik, hangsúlyozzák a mondandójuk azon részét, amit el akarnak velünk hitetni, vagy megpróbáljanak valamit elhallgatni. A pszichopaták hajlamosabbak lehetnek a beszélgetés közbeni mozgolódásra, fészkelődésre is: gyakran a fejük vakargatásával vagy az ékszerük piszkálásával próbálják elterelni a figyelmet a mondandójukban fellelhető ellentmondásokról.

Szokatlan alvási szokások

Amikor a világ nagy része nyugovóra tér, a pszichopaták egyre aktívabbak lesznek. Ausztrál kutatók 2013-ban felfedezték, hogy a késő esti vagy hajnali órákig tartó fennmaradás közvetlen kapcsolatban áll az antiszociális viselkedéssel és az úgynevezett sötét triád személyiségjegyekkel.

A sötét triád személyiségtípusba tartozik a pszichopátia (empátia hiánya és antiszociális viselkedés), a nárcizmus (énközpontúság) és a machiavellizmus (manipuláció és közömbösség, lelkiismeretlenség jellemzi). 2002 óta a trióhoz még egy zavart, a szadizmust is hozzávették, így alakult ki a Sötét Tetrád.

A University of Bern kutatói ugyanis azt találták, hogy a pszichopaták – amennyiben nem hordozták magukon a nárcizmus és/vagy a machiavellizmus jegyeit –lassabban haladtak előre a ranglétrán. Ez valószínűleg a csapatmunkában való gyengébb teljesítményük miatt alakult így, ami a mai modern szervezeti struktúrákban ugye elengedhetetlen. (Itt azonban fontos megjegyezni, hogy ha nem kell csapatban dolgozniuk, az érintettek rendkívül sikeresek és gyorsan elérhetik a magasabb beosztásokat is.)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

13 jellemvonás - innen tudhatja, ha nárcisztikussal hozta össze a sors

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#személyiségzavar

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához