Ezeket látta már?

Autizmus: új gyógyszer a láthatáron

2012.05.21. Módosítva: 2015.11.04.

Orrspray az autizmus ellen? Egy előzetes tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az autizmussal élő gyerekek számára beadott oxitocint tartalmazó orrspray elősegítheti a szociális információk feldolgozásáért felelős agyi terület fejlődését.

A Yale Egyetem kutatói hangsúlyozták, hogy ez csupán egy előzetes tanulmány, és mindössze 7 autizmussal élő gyerek vett részt a kutatásban, a résztvevők csupán egyetlen adag oxitocint kaptak, és nem vizsgálták, hogy az agyi aktivitás megmutatkozik-e az autista gyerekek viselkedésében is.

Autizmus: új gyógyszer a láthatáron

Ennek ellenére a kutatók úgy nyilatkoztak, komoly reményeket fűznek a szerelmi hormonként is ismert oxitocin alkalmazásához az autista gyerekek kezelésében. Az oxitocin jelentős szerepet játszik az érzelmi kötődés és a romantikus érzelmek kialakításában, ezért feltételezhető, hogy az alkalmazása segítséget nyújthat a szociális jelek és információk dekódolásában az autisták számára, mondta Robert Ring, az Autism Speaks szervezet kutatási alelnöke, aki nem vett részt a kutatásban.

A Yale Egyetemen végzett tanulmány során a kutatók a hét autizmussal élő gyerek egyik felének oxitocint is tartalmazó orrsprayt, a másik felének pedig placebót adtak. Miközben a kutatók a funkcionális MRI segítségével folyamatosan figyelték a résztvevők agyi aktivitását, a gyerekeknek különféle szociális szituációkat feldolgozó teszteket kellet elvégezniük.

"Az eredményekből egyértelműen az látszott, hogy az oxitocin hatására az autista gyerekek agyában megnőtt a szociális viselkedésért felelős területek aktivitása, és ezek a területek gyakorlatilag szinte ugyanúgy funkcionáltak, mint egy normálisan fejlődő gyerek esetében" - nyilatkozta Ilanit Gordon, a Yale posztdoktori hallgatója, a tanulmány szerzője.

A tanulmány eredményeit a torontói Nemzetközi Autizmus-kutatási Konferencián ismertették.

Forrás: Medipress