Ezeket látta már?

Depressziót okoz az internet

2010.02.04. Módosítva: 2016.02.25.

„Nagyobb valószínűséggel mutatnak depressziós tüneteket azok az emberek, akik sok időt töltenek az internet előtt.” – derült ki egy felmérésből. Egyes felhasználók szociális hálózatépítő portálokon és chat-szobákban helyettesítik a társadalmi interakciókat. Az eredmények arra utalnak, hogy ez a fajta addiktív szörfözés súlyos hatással van a mentális egészségre.

"Óriási szerepet játszik az internet a modern életben, de sötét oldala is van." – mondta el Catriona Morrison, a kutatás vezetője, a Leedsi Egyetem munkatársa. Majd hozzátette, "Sokan számlák kifizetésére, levelezésre használják, de nem lehet ellenőrizni, ki mennyi időt tölt a számítógép előtt. Mennyi az az időmennyiség, ami már zavarja a napi tevékenységet."

Depressziót okoz az internet

Ezek a függők általában a szexuális, online szerencsejáték és közösségi weboldalak előtt töltik el a legtöbb időt. Nagyobb gyakorisággal fordul elő depresszió az ő esetükben. "Kutatásaink kimutatták, hogy a túlzott internethasználat depresszióval jár, azonban nem tudjuk, melyik jön előbb, a függőség vagy a betegség. Egyértelmű, hogy az emberek egy kis részénél a túlzott böngészés depressziós tendenciák felé mutat." – közölte Morrison.

Sok kérdést vetett fel a rengeteg tinédzserkori öngyilkosság a walesi Bridgendben. Milyen mértékben járulnak hozzá a szociális oldalak a depressziós gondolatokhoz? Milyen mértékben veszélyezteti ez a tinédzsereket?

"Megerősíti a felmérés azt a közvélekedést is, mely szerint a közösségi portálok felváltják a hagyományos társadalmi szerepeket, ez is összekapcsolható olyan pszichés zavarokkal, mint a depresszió vagy a függőség." – jegyezte meg Morrinson, hozzátette továbbá, "át kell gondolni az internet szélesebb társadalmi hatásait, valamint meg kell állapítani egyértelműen, hogy milyen hatással van a mentális egészségre."

A Leeds tanulmány által végzett felmérés kimutatta, hogy a fiatalok nagyobb valószínűséggel válnak internet függővé, mint a középkorúak, az átlag életkor 21 év.

Ez volt az első nagyszabású vizsgálat, amelyben az internet és a depresszió kapcsolatát vizsgálták. A kutatásban 1319, 16 és 51 év közötti személy vett részt. Közülük 1,2 százalék mondható internetfüggőnek. Az érték kevésnek tűnhet, azonban magasabb, mint a szerencsejáték függőség előfordulási aránya az Egyesült Királyságban.

Forrás: Medipress