Ezeket látta már?

Egészségtelen a negatív gondolkodásmód!

2013.07.30. Módosítva: 2015.11.04.

Az orvosi vélekedés szerint agyunk képes testünket gyógyítani, akár több mint 50 éven keresztül is. Mi ezt „placebo-hatásnak” nevezzük. Ez történik akkor, amikor a betegek a klinikai vizsgálatok során cukortartalmú tablettákon vagy nátrium-klorid oldat injekciókon kívül semmi mást nem kapnak, de ők azt hiszik, hogy egy új "csodagyógyszer" gyógyítja meg őket. Placebo alkalmazása esetén a szervezet 18-80%-ban sikeresen meggyógyulhat.

Számos ember tudatában van a titokzatos placebo-hatás létezésénekl, azonban már kevesebben ismerik annak "gonosz ikertestvérét", a "nocebo-hatást". Megannyi szakértő állítja, hogy a pozitív gondolkodásmód és a kellő gondoskodás a megfelelő gyógymód, ami aktiválja a test természetes öngyógyító mechanizmusait és segít a testi működések helyreállásában.

Egészségtelen a negatív gondolkodásmód!

Kérdés, hogy igaz-e ez ellenkező előjellel? A negatív gondolkodásmód valóban okozhat kárt testünk egészségében? Úgy tűnik, hogy igen.

A destruktív gondolatok "mérgezik" a testet

San Diegói kutatók megvizsgálták 30.000 kínai-amerikai személy halálozással kapcsolatos adatait, és összehasonlították 400.000 véletlenszerűen kiválasztott fehérbőrű személlyel. A kutatók egy érdekes tényt találtak a kínai-amerikai polgárok halálozásával kapcsolatban: lényegesen hamarabb haltak meg (hozzávetőleg 5 évvel), ha meglévő betegségük mellett születési dátumuk a kínai asztrológia szerint eleve "betegséggel terhelt".

A kutatók felismerték: minél erősebben kötődtek a kínai-amerikai személyek a tradicionális kínai babonákhoz, annál korábban haláloztak el. Az adatok elemzésekor kizárták a genetikai tényezőket, az életmódot, a betegek viselkedését, az orvosok képzettségét, mint lehetséges módosító tényezőket az élettartamok rendkívüli csökkenésében.

Miért haltak meg előbb a kínai-amerikaiak?

A kutatók megállapították, hogy ezek a személyek nem azért haltak meg előbb, mert genetikailag erre determináltak lennének, hanem sokkal inkább azért, mert gondolkodásmódjuk kínai hagyományokat őriz. Vagyis úgy vélik, hogy előbb fognak meghalni, mivel szerintük a csillagok által elrendezett erők hatalma alatt állnak, ez a negatív gondolkodásmód rövidíti meg az életüket.

Nem csak a kínai-amerikaiaknál jöhetnek létre egészségkárosító hatások. Egy tanulmány szerint az orvostanhallgatók 79%-ában kifejlődnek annak a betegségnek a tünetei, amit éppen tanulmányoznak: félnek attól, hogy a betegség rajtuk is megnyilvánul, így szervezetük is reagál erre.

Egészségtelen a negatív gondolkodásmód!

Milyen hosszú ideig fogunk élni?

A jó hír az, ha a gondolkodásmódunkon változtatunk - akkor vele az egészségünk is változhat! Becca Levy tanulmányozta, milyen hatással vannak gondolataink az életünk hosszúságára. Vajon mit találhatott? Azok éltek hosszabb ideig, akik el is hitték azt, hogy megtehetik. Minden egyes alkalommal mikor az egészségi állapotunkról valamilyen negatív gondolatunk adódik, azzal csak szervezetünket bombázzuk stresszhormonokkal, és hatástalanítjuk testünk öngyógyító mechanizmusait.

Természetesen adódhatnak nemvárt dolgok, amelyeket a pozitív gondolkodásmód nem képes befolyásolni (genetika, balesetek, bármilyen rossz dolog, ami megtörténhet velünk). Mindezek mellett is a gondolkodásmódunk, szemléletünk nagyon alapvetően hat abban, hogy mi fog ebből valóra válni.

Agyunk irányítói, kapuőrei magunk vagyunk, mi vagyunk felelősek a gondolatainkért, és ezzel akár az egészségünkért is.

http://www.mindbodygreen.com/0-9690/scientific-proof-that-negative-beliefs-harm-your-health.html

Forrás: EgészségKalauz