Ezeket látta már?

Kapcsolat a tizenéves kori fájdalomérzet és a depresszió között

2009.12.01. Módosítva: 2015.11.04.

A Journal of Pain című újságban megjelent tanulmány szerint a tinédzserkori szorongás több, mint szubjektív érzés: a serdülők esetén számos esetben jár fejfájással, hasi, vagy izületi fájdalommal.

Dr. Isabell Tremblay, a Montreali Egyetem és Szent Jusztina Egyetemi Kórház munkatársa és Dr. Michael Sullivan, a McGill Egyetem pszichológus professzora egy korábbi tanulmányban már értékelte, hogy a gyermekkori élmények meghatározzák a későbbi életben tapasztalt fejlődést. Egyszerűen szólva: a bizonytalan gyermekekből bizonytalan serdülő, azokból pedig bizonytalan felnőttek lesznek.

"Bár számos korábbi tanulmány felvetette, hogy az egyének magabiztossági szintje befolyásolja az átélt fájdalmat, nem volt tiszta a kettő közti kapcsolat kialakulásának mikéntje" – mondja Tremblay. – "Megállapításaink szerint a serdülők a félelmeiket, fájdalmaikat hajlamosak felerősíteni, ez az amplifikáció intenzívebb fájdalomhoz, és számos depressziós tünetcsoporthoz vezet."

A tanulmány során 382, 8-12-ik osztályos montreali tanulót vizsgáltak. A résztvevők kérdőívet töltöttek kim mely az emocionális és fizikális fájdalmaik gyakoriságát, intenzitását célozták. "Valószínű, a nagyobb bizonytalanságtól szenvedő egyének a világot félelmetesebb, stresszes helynek élik meg, ami fizikai fájdalomban ölt testet" – mondja Dr. Sullivan.

A kutatók szerint a serdülők fájdalom- és depressziós tüneteinek gyógyítása során interperszonális tényezőket is figyelembe kell venni. "A serdülők egészségi és mentális egészségi állapota eltérő, mint felnőttek esetén. Bár eddig interperszonális tényezőket nem vettek figyelembe a felnőttkori depresszió és fájdalom kezelésében sem." – teszi hozzá Dr. Sullivan.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához