Ezeket látta már?

Mély agyi stimuláció a depresszió kezelésében

Idegsebészeti beavatkozással a depresszió gyógyításáért. Az idegsebészet egy új formájával próbálja a hosszan tartó, súlyos depressziót gyógyítani a bristoli Frenchay Hospital orvoscsoportja.

A mély agyi stimulációnak nevezett eljárás során elektródákat telepítenek az agyba a koponyán fúrt lyukakon keresztül. Az elektródák egy kicsiny akkumulátorhoz csatlakoznak, amely kis mennyiségű elektromosságot juttat az agyba, hogy stimulálja vagy gátolja az agy azon részeit, amelyek az érzelem szabályozásában vesznek részt, és depresszió fellépésekor rosszul működnek. Ezek az impulzusok megváltoztatják az agy tevékenységét, és a múltban már használták a Parkinson-kór vagy a disztónia nevű neurológiai mozgászavar kezelésére.

Mély agyi stimuláció a depresszió kezelésében

A bristoli kórházban folyó klinikai próbában nyolc beteg vesz részt, hogy összehasonlítsák az eljárás hatását az agy két különböző területére - olvasható a BBC honlapján.

Az első beteg, a 62 éves Sheila Cook kilenc éve szenved súlyos depresszióban. Kezelésekor egyáltalán nem reagált a hagyományos gyógymódokra, köztük az antidepresszánsokra. "Véget akartam vetni életemnek. Olyan volt, mintha egy sötét alagútban lennék" - mondta Cook.

Sheila esetében a mély agyi stimulációnak csak rövid távú hatása volt, ezért egy második úgynevezett ablatív idegsebészeti műtétet is elvégeztek rajta. (Az ablatív idegsebészeti beavatkozás során az agyszövetet vagy lefagyasztják vagy elégetik.)

A beavatkozás elvégzése óta Cook élete megváltozott, 10 év után először érzi boldognak magát. "Könyveket olvasok, házimunkát végzek, sétálok, és talán a legfontosobb, hogy újra felfedezem a családomat" - mondta Sheila Cook a The Daily Telegraph brit napilapnak.

Forrás: MTI