Mindenki ezt nézi most!

Orvosi bravúr itthon: sikeres agytrombózis-műtét

2011.03.06. Módosítva: 2015.11.04.

Bravúros orvosi beavatkozás a szolnoki Hetényi kórházban! A világon is ritkának számító beavatkozást végeztek el a szolnoki Hetényi kórházban egy 23 éves kismamán, akinek agyi trombózis következtében lebénult teste bal oldala; a hölgy azóta tünetmentes és a baba is egészséges - írta pénteki számában az Új Néplap.

Az ilyen betegeken a vénán keresztüli vérrögoldással lehet segíteni, de a 21 hetes állapotos nő esetében ennek komoly következményei is lehettek volna, például a magzat elhalása vagy méhbevérzés - ismertette az esetet Pongrácz Endre, a kórház neurológiai osztályának főorvosa a Szolnok megyei napilapnak.

Orvosi bravúr itthon: sikeres agytrombózis-műtét

Végül úgy döntöttek, hogy a vérrögoldó anyagot megpróbálják artérián keresztül beadni - olvasható a cikkben.

A beavatkozást végző orvos, Dajka Miklós az Új Néplapnak elmondta: az eljárás azért nem volt szokványos, mert a teljesen elzáródott agyi főverőérhez vitték a vérrögoldó beadásához szükséges katétert, ezért azt a koponyán belül kellett mozgatni, ami nagyon veszélyes művelet. A szer beadása végül sikeresen megtörtént, a beteg elzáródott erei megnyíltak, később a lábát, majd a kezét is meg tudta emelni, és a magzat sem károsodott - írta a lap.

Pongrácz főorvos az Új Néplappal azt is közölte, hogy a szakirodalmi adatok szerint a világon a mostanival együtt eddig három hasonló eset fordult elő, de a szolnoki az egyetlen, amelyben a baba egészséges maradt, és gyakorlatilag panaszmentessé vált a beteg is.

Forrás: MTI