Ezeket látta már?

A kontaktlencse veszélyei

2015.07.25. Módosítva: 2015.11.28.

Károsodást okozhat a Lady Gaga által divatba hozott kontaktlencse! Azok a kozmetikai célú kontaktlencsék, amelyek őziketekintetet kölcsönöznek viselőiknek, "egyre népszerűbbek, de potenciális veszélyt jelentenek a tizenévesekre és a fiatal felnőttekre", áll az Amerikai Szemészeti Társaság közleményében.

A "körkörös" lencse túlnyúlik a szivárványhártyán és ezáltal nagyobbnak láttatja a szemet. A lencsék egyre népszerűbbek a fiatalok körében, amióta a popsztár Lady Gaga is ilyet viselt egyik videóklipjében. "A városunkban nagyon sok lány visel már ilyesmit" – mesélte egy Észak-Karolina államban élő 16 éves lány, aki maga is rendszeresen hord ilyen kontaktlencsét.

A kontaktlencse veszélyei

Az Amerikai Szemészeti Társaság szerint a vény nélkül kapható kozmetikai kontaktlencsék árusítása 2005 óta tilos az Egyesült Államokban, az interneten azonban megvásárolhatók. A kontaktlencsék Amerikában orvosi segédeszköznek számítanak és kizárólag engedéllyel rendelkező szakembereken keresztül forgalmazhatók.

A közleményben a szakértők "szeretnék felhívni a fogyasztók figyelmét a vény nélkül kapható kozmetikai célú kontaktlencsék veszélyeire, többek között a "körkörös" lencsékre is. Minden kontaktlencse orvosi segédeszköz, amelyet orvos ír fel, emellett a megfelelő típus kiválasztásában specialisták kell, hogy segítsenek, továbbá a viselőnek megfelelően ápolnia kell a lencséket."

A szemorvosok azt is megjegyezték, hogy "a nem megfelelően illeszkedő, vény nélkül kapható lencséknél gyakrabban lép fel gyulladás és fájdalom, ezek következményeként pedig szaruhártya-sérülés és vakság is." Éppen ezért azt javasolják, hogy minden esetben képzett szakember segítségével válasszuk ki a megfelelő lencséket és ha fájdalmat, égő érzést, vörösséget, könnyezést vagy fényérzékenységet tapasztalunk a lencse viselése közben, forduljunk szemorvoshoz.

Forrás: Medipress