Mindenki ezt nézi most!

A látáskárosodások nagy része megelőzhető lenne!

A látáskárosodások nagy része megelőzhető lenne!

A Földön több mint 2,2 milliárd látássérült él, akik közül legalább 1 milliárd személy esetében a látássérülés megelőzhető vagy kezelendő lehetne.

A Látás Világnapját 2000 óta rendezik meg mindig október második csütörtökén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezést – „VISION 2020” – indított az elkerülhető vakság megelőzésre, amihez számos ország, közte Magyarország is csatlakozott 2001-ben.

A vakság leggyakoribb okai

Magyarországon a Magyar Szemorvostársaság 2001-ben csatlakozott a WHO és az IAPB VISION 2020 globális programjához, és azóta több jelentős lépést sikerült elérni a vakság és látáskárosodás megelőzése és a látásrehabilitáció fejlődése érdekében.

A VISION 2020 program keretében az egyik első feladatnak a vaksági okok felmérését tekintették a szakemberek. Az 1996 és 2000 közötti öt év során négy megyében az újonnan regisztrált vakok szemészeti adatai alapján a vakság gyakorisága Magyarországon 59,1 volt (100 000 lakosra évente), azaz országosan évente 6060 új vakság kialakulása várható. A fő vaksági okok a következők voltak:

·        időskori makuladegeneráció (22,7%),

·        diabéteszes retinopátia (15,6%),

·        rövidlátóság (13,9%),

·        zöldhályog (12,6%),

·        szürkehályog (7,0%)

·        és látóideg-atrófia (6,4%).

Húszéves életkor alatt a leggyakoribb vaksági ok a koraszülöttek retinopátiája (ROP) volt, míg 40 és 60 éves kor között a rövidlátóság (myopia) és a diabéteszes retinopátia, 60 év felett a makuladegeneráció és a diabéteszes retinopátia, 80 év fölött pedig a makuladegeneráció szerepelt vezető okként, ez utóbbi ebben az életkorban az esetek több mint feléért volt felelős. A 10 év múlva megismételt felmérés nagyon hasonló eredményeket hozott.

Teljes élet látáskárosodottan is

A program részeként a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2005 nyarán, a Siketvakok Országos Egyesületének kezdeményezésére és segítségével, létrehozták a Látássérültek Tanácsadó Szolgálatát. Ennek a jelenleg is működő tanácsadó szolgálatnak az a célja, hogy a látássérültek a klinikáról közvetlenül eljuthassanak a rehabilitációs intézetekbe, iskolákba, szervezetekhez. Fontos, hogy ez késedelem nélkül, minél előbb megtörténjen, mert hatékonyan segíti elő a teljes élet kialakításának lehetőségét a látássérülés mellett is.

A hazai VISION 2020 mozgalom két telemedicinális szűrőprogram kialakítását és működését támogatta: a koraszülöttek (ROP) telemedicinális szűrését és kezelését, valamint a cukorbetegek szemfenéki telemedicinális szűrését és kezelését.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika és a Peter Cerny Alapítvány „Csecsemő-Szem-Mentő Program”-ja 2008. augusztus 1. óta működik, Budapestet és Magyarország északi régióit (összességében az ország közel kétharmadát) lefedve. A szolgáltatás az érintettek számára díjmentes. A megvalósítás során a mentőszolgálat a konzílium helyszínére juttatja a digitális kamerát (RetCam), az interneten továbbított képeket szemész szakorvos értékeli. Ha lézerkezelés indokolt, és az altatás a helyszínen megoldott, akkor a mentőszolgálat odaviszi a szemészt, a lézerkészüléket, és a kezelést helyben végzik el. A telemetriás vizsgálatot 2010 októbere óta közel 9000 alkalommal végezték el.

A program eredményeként a koraszülöttek szemészeti célú szállításának számát drasztikusan sikerült csökkenteni, és ami sokkal fontosabb, az időben elvégzett szűrésnek és lézerkezelésnek köszönhetően, ezen okból (ROP), egyetlen koraszülött sem vesztette el a látását.

A cukorbetegek vizsgálata kiemelt jelentőséggel bír

A cukorbetegek szemfenéki telemedicinális programja egy pilot vizsgálattal indult 2008-ban, majd az Első Magyar Optikus Zrt., a Medicontur Kft. és a Semmelweis Kft. cégekkel való együttműködés keretében folytatódik, jelenleg 21 optikai szaküzletben elhelyezett digitális funduskamerával és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján működő Reading Centerrel. A telemedicinális szűrőprogram támogatására a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Szemorvostársaság 2009-ben együttműködési megállapodást kötött. Mindkét telemedicinális programot mesterséges intelligencia bevonásával fejlesztik tovább a Nemzeti Bionika Program keretében.

A magyar VISION 2020 mozgalom során szakmai irányelvek is készültek: „A felnőttkorban látássérültté vált személyek rehabilitációjáról”, valamint „A 0–18 éves életkorú gyermekek látásfejlődésének követése, a kancsalság és a fénytörési hibák felismeréséről. A gyermekkori szemészeti szűrővizsgálatok.” Az utóbbi irányelvhez DVD-n kiadott oktató videók, és országos oktatási program kapcsolódott.

A szemészeti szakma és a látásrehabilitáció hazai vezetői kezdeményezésére 11 szervezet vezetői alakították meg 2016-ban a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért. Fő céljuk, hogy elősegítsék az Egészségügyi Világszervezet szem egészségét érintő globális akciótervének hazai megvalósítását: az elkerülhető vakság és gyengén látás megelőzése, a jó látás megőrzése, illetve a látás rehabilitáció elérhetőségének fejlesztése, valamint a vakok és a gyengénlátó személyek számára a teljes élet lehetőségének biztosítása.

Így hatnak a hormonok a látásunkra!

Összefoglalóan elmondható, hogy a VISION 2020 mozgalom hazai közel 20 éve alatt széleskörű összefogást, és közös munkát hozott a vakság és látássérülés elleni küzdelemben és a látásrehabilitációban. A látásrehabilitációs kapacitás a 2000-ben jellemző évi 40 főről a jelenlegi közel 600 főre emelkedett. A prevenció vonatkozásában eredményes pilot projektek zajlottak, melyek jelenleg regionálisan működnek, és országos kiterjesztésre érettek. Mindezek a tevékenységek és a lakossági tájékoztató kampányok aktívan hozzájárultak a hazai szemegészség megőrzéséhez, illetve fejlesztéséhez, a vakság és látássérülés jobb megelőzéséhez, a látásrehabilitáció fejlődéséhez.

Forrás: Sajtóközlemény