Ezeket látta már?

Betegségek, amiket a csipás szem jelez

faj_a_szeme

Reggel, ébredés után sárgás, száraz váladékot látunk a szem sarkában, ami természetes, az esetek nagy részében, de mikor jelez betegséget?

A szem sarkában összegyűlő váladék (ismert nevén csipa) folyamatosan termelődik, és segít tisztán tartani a szemünket: a pislogással ezt is, és az esetleges szennyeződéseket is eltávolítjuk. Azonban éjjel, amikor nem pislogunk, a váladék és a szennyeződések felgyűlhetnek a szem sarkában. Ez tulajdonképpen teljesen természetes jelenség, és a váladék vízzel egyszerűen el is távolítható.

Szemhéjgyulladás a váladékozás mögött

Előfordulhat azonban, hogy a váladék színe, állaga vagy mennyisége megváltozik. Ez pedig mindenképpen aggodalomra adhat okot, vagyis betegséget jelezhet. Természetesen a váladékozás mellett a legtöbbször más tüneteink is vannak, de a váladék jellege segíthet a pontos diagnózisban, és a legmegfelelőbb terápia meghatározásában is.

A sűrű, kemény váladék a szemhéjgyulladásnak (blepharitisznek) az egyik jellegzetes tünete. Olyan nagy mennyiségű és olyan sűrű lehet, hogy reggel alig bírjuk miatta kinyitni a szemünket, vagyis egyszerűen "összeragasztja" a szemhéjakat. A gyulladás hátterében állhat fertőzés, krónikus betegség, de parazita is. A szemhéjgyulladás egyéb tünetei között találhatjuk a szem kipirosodását, a szemhéj bedagadását (főként a szempillák közvetlen közelében), a fokozott könnyezést, a viszketést, a szemhéj hámlását, az állandó pislogási ingert, illetve a fényérzékenységet. A szemhéjgyulladás önmagában nem okoz látászavarokat, és általában jól kezelhető, de sajnos könnyen krónikussá válhat, és ha nem foglalkoznak vele, akkor idővel egyre súlyosabb és súlyosabb tünetek kísérhetik.

Kötőhártya-gyulladás okozta váladékozás

Rendkívül gyakori betegség a kötőhártya-gyulladás, amelynek a legjellegzetesebb tünetei (a fokozott váladékozáson kívül) a szem kipirosodása, az állandó könnyezés, a viszketés, az idegentest-érzés és a fájdalom. A kötőhártya-gyulladás lehet vírusos, allergiás vagy bakteriális eredetű – ez utóbbinál a leggyakoribb a sűrű, ragacsos, sárgás, esetleg zöldes árnyalatú váladék, mely könnyen rászárad a szempillákra, illetve a szem körüli területre. Az alapbetegség kezelésével a kötőhártya-gyulladás is elmúlik, hideg vagy meleg borogatással pedig otthon is enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

Szemszárazság: milyen betegség áll a háttérben? Kattintson tovább!

Váladékozás árpa miatt

A sárgás, sűrű váladék az árpa egyik tünete is lehet, melyet a szempilláknál megfigyelhető kerek, piros vagy fehér göböcskék, fényérzékenység, viszketés, könnyezés és idegentest-érzet kísérhet. Az árpát okozhatja bakteriális fertőzés, de a szemhéjon található faggyúmirigyek eltömődése is. Megfelelő kezeléssel (pl. meleg borogatással, a higiéniás szabályok betartásával, esetleg gyógyszer segítségével) általában néhány napon, maximum két belül elmúlik.

Forrás: EgészségKalauz