Ezeket látta már?

Lézeres szemműtéten gondolkodik? Ezt javasolja a szemész szakorvos

lézeres szemműtét, rossz látás, látásromlás

A lézeres látásjavítás az évtizedek során jelentős fejlődésen ment keresztül, ezért a beavatkozás ma már rutin műtétnek számít, mégsem szabad félvállról venni, hiszen mint minden műtétnek, ennek is vannak kockázatai.

A lézeres szemműtét biztonságos, hatékony, az életminőségünket megváltoztató kezelés. Világszerte ez az egyik leggyakrabban választott beavatkozás. Mivel a látásunk vitathatatlanul nagyon értékes kincsünk, a legfontosabb lépés annak eldöntése, hogy hol, kire, milyen szempontok alapján bízzuk a lézeres szemműtét elvégzését.

Milyen kockázatai vannak a lézeres szemműtétnek?

A lézeres látásjavítás az évtizedek során jelentős fejlődésen ment keresztül, ezért a beavatkozás ma már rutin műtétnek számít, mégsem szabad félvállról venni, hiszen mint minden műtétnek, ennek is vannak kockázatai. Ezeket a kockázatokat akkor tudjuk minimalizálni, ha a megfelelő látásjavító központot választjuk, ahol modern lézerekkel dolgoznak tapasztalt szakorvosok, és a műtétet alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg. A körültekintő vizsgálat teszi lehetővé, hogy kiszűrjenek minden olyan tényezőt, ami a sikeres műtétnek akadálya lehet.

Ha a szemünkről van szó, érthető módon a lehető legalaposabban szeretnénk tájékozódni a beavatkozással kapcsolatban. A fejünkben kavargó kérdések megválaszolásához Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos segítségét kértük, aki több mint 25 éve végez látásjavító szemműtéteket. Azt a kérdést tettük fel neki, hogy ő milyen szempontokat venne figyelembe a választásnál, ha a gyermeke állna lézeres szemműtét előtt?

1. Nézzünk a marketing mögé!

A szájhagyomány kiváló kiindulópont. Mivel világszerte közel 40 millió emberen végeztek már ilyen műtétet, jó eséllyel ismerünk valakit, akinek a látását lézeres kezeléssel javították. Más szóval, ne csak a hangzatos marketing szlogenekre figyeljünk, hanem járjunk a téma végére alaposan.

Nézzük meg a látásjavító intézmények ajánlásait, a róluk írt véleményeket a közösségi médiában és az interneten. Nézzük meg a cégek weboldalán a páciens véleményeket. Esetleg próbáljunk meg olyan embereket megkeresni a közösségimédia-csoportokon keresztül, akik már átestek az eljáráson.

2. Mit válasszunk: látásjavító központot vagy orvost?

Mindenképpen orvost! Lehetséges, hogy egy látásjavító intézményben már több mint 100.000 műtétet végeztek el, de a választott orvosunk csak a 10. beavatkozásnál tart! Mindenképpen tájékozódjunk, hogy kinek a kezébe adjuk a látásunkat!

Ne bízzunk olyan látásjavító intézményben, ahol – akár a weboldalon keresztül – nem tudunk információt szerezni orvosunkról és annak szakmai múltjáról! Ne féljünk kérdéseket feltenni! Egy jó magánpraxisban minden kérdésünkre szívesen válaszolnak az alkalmassági vizsgálat alkalmával!

3. Ár alapján döntsünk?

Fogyasztóként a mindennapi életünkben általában a kedvezményes ajánlatokat részesítjük előnyben. Bár a lézeres szemműtét költsége jelentős kiadást jelent, ne feledjük, hogy a szakértelemért és a minőségi szolgáltatásért fizetünk.

Vagyis nem biztos, hogy az olcsóbb megoldás a jobb. A lézeres szemműtétre szánt pénzt azért se sajnáljuk, mert a kontaktlencsére, szemüvegre fordított összeg igen magas lehet az évek során, így a lézeres látásjavítás költsége alig pár év alatt megtérülhet.

4. Melyik lézergép a legjobb?

"A rendelkezésre álló technológiák ugyanolyan fontosak, mint maga a sebész. Érdemes olyan lézert választani, aminek gyártója világszínvonalú technológiáról ismert. Annak is könnyen utána járhatunk az internet segítségével, hogy a világ más részein található nagy lézerközpontok mely lézereket használják, és ezek közül melyik található a magyar szolgáltatóknál. Az is egy beszédes szám, hogy melyik gépből hányat adtak már el a világon. Ma már létezik olyan lézer, ami 1 dioptriányi szövetet 1,3 másodperc alatt képes eltüntetni, és 7 mozgásirány mentén, térben és időben is követi a szem mozgását, így nagyon precíz kezelést tesz lehetővé” – meséli Dr. Nagymihály Attila.

5. Melyik kezelés a legmegfelelőbb számunkra?

A lézeres szemműtétnek több fajtája létezik. Különbség főleg a gyógyulási időben és a kezelések árában mutatkozik meg. Nyilván a leggyorsabb regenerációt biztosító kezelések árát kérik meg a legjobban. Az, hogy ki milyen kezelésre alkalmas, csak egy alapos szemészeti vizsgálat után dönthető el.

Akinél a mérési eredmények alapján több kezelési forma is szóba jöhet, az a pénztárcájához igazítva maga választhatja ki, hogy melyik megoldást szeretné.

Ma már van olyan lézeres szemműtét, ami után csak pár órányi kellemetlenséget jelent a gyógyulás és másnap enyhe korlátozások mellett akár dolgozhat is az ember.

– folytatja Dr. Nagymihály Attila.

6. Tájékozódjunk hol, milyen garanciát vállalnak a kezelés eredményére!

A lézeres látásjavítás eredménye a műszeres méréseket követően nagyon jól megtervezhető. A kezelőorvos a vizsgálatok után elmondja, hogy milyen reális cél érhető el a kezelés után. Nem mindegy azonban, hogy arra az eredményre milyen garanciát vállal a látásjavító intézmény.

Mivel a lézeres szemműtét során élő szövettel dolgozunk, így a legalaposabb tervezést követően is előfordulhat, hogy a várt eredmény nem valósul meg teljesen. Az az intézmény, ahol fontos a páciensek elégedettsége, figyel arra, hogy ilyen esetben költségmentesen biztosítsa a korrekciós beavatkozást, amennyiben azt anatómiai és egészségügyi szempontokat figyelembe véve lehetséges elvégezni.

– magyarázza Dr. Nagymihály Attila.

7. Nem vagyok alkalmas? Hogyan tovább?

Mielőtt véglegesen döntenénk egy látásjavító központ mellett, mindenképp menjünk el vizsgálatra! Bizonyosodjunk meg róla, hogy az ott dolgozók kompetensek és empatikusak, hiszen a műtét során – ahol egy teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – ugyancsak velük találkozunk majd. Ha az első hely nem volt szimpatikus, keressünk fel másik intézményt is. Érdemes olyan helyet választani, ahol nem csak lézeres szemműtéteket végeznek, hanem további látásjavító kezelések kivitelezésében is van tapasztalatuk, hiszen így olyan alternatív, modern megoldások kerülhetnek a látókörünkbe, amelyre laikusként nem is gondoltunk.

A látásjavítás ma már nem csak a lézeres szemműtétre korlátozódik. Itthon is végzünk olyan látásjavító szemlencse műtétet, ahol a saját szemlencsét cseréljük egy személyre szabott műlencsére, és szembe ültethető ICL kontaktlencsét is alkalmazunk, ami kifejezetten nagy dioptria esetén kínál megoldást a szemüveg elhagyására. Ezek a külföldön széles körben ismert technológiák újdonságnak tűnhetnek a hazai piacon, hiszen a lézeres szemműtét sokak számára az egyetlen ismert látásjavító beavatkozás.

– meséli Dr. Nagymihály Attila.

"Ha a saját gyermekemnek keresnék megoldást, azt gondolom olyan intézményt választanék, ahol a látásjavító műtétekből több alternatívát is kínálnak, és emellett teljes körű szemészet is működik. Hiszen, ha a vizsgálatok során olyan szemészeti problémára derül fény, ami kezelést igényel, akkor házon belül tudnak konzultálni a további teendőkről.”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy szemen több betegség: így nehezíti meg a pontos diagnózist

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: budai szemészeti központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához