Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Melyik a legnépszerűbb lézeres szemműtét?

lézeres szemműtét, szemműtét, szem, éleslátás, látásjavítás, FEMTO

Nem fáj, egy napos pihenést követően akár már másnap lehet vezetni, dolgozni menni, és magas dioptria hiba esetén is jó eredménnyel végezhető – hát ezért kedvelik a magyar páciensek olyannyira a femtolasik lézeres látásjavító kezelést. De mit is tud a FEMTO eljárás? Mutatjuk!

Talán nincs is olyan ember, akinek élete során ne alakulna ki valamilyen szemészeti problémája: az évek előrehaladtával egyre többen szorulnak szemüvegre a rövidlátás miatt, de a távollátás vagy éppen a szemtengelyferdülés is igen gyakori.

Ha még nem múlt el 50 éves, ITT ingyenesen megvizsgáltathatja látását - kattintson!

Néhány évtizede jelentek meg az első olyan eljárások, melyek során lézerrel korrigálták a szem fénytörési problémáit. Ezek a biztonságos beavatkozások végleges megoldást nyújthattak rövid vagy távollátás esetén, ugyanakkor a gyógyulási idő hosszadalmasabb volt és bizonyos páciensek egyes beavatkozások után intenzívebb kellemetlenségről számoltak be, magasabb dioptriánál nagyobb volt a visszaalakulás kockázata.

Az egyik legmodernebb, úgynevezett femtosecundumos (FEMTO) eljárással azonban ezeket a gondokat mind sikeresen kiküszöbölték!

Milyen előnyei vannak a FEMTO lézerkezelésnek?

A femto-secundumos lézert anno egy magyar fizikusprofesszor, Juhász Tibor fejlesztette ki, felfedezése pedig valóban forradalmasította a látásjavító szemműtéteket. 

Az eljárás lényege az, hogy a kezelendő szem szaruhártyáján a lézer először egy védőlebenyt készít, míg egy másik lézer a védőlebeny alatt elvégzi a látásjavító korrekciót.

A védőlebeny elkészítését a precízebb eredmény érdekében számítógép vezérli. Bár a hagyományos LASIK típusú, rezgőkéses (mikrokeratóm), kézzel végzett lebenykészítés olcsóbb eljárás, de olyan szövődményekkel járhat, amelyek a FEMTO kezelés esetén nem fordulhatnak elő. Azt is könnyű belátni, hogy a világ legrutinosabb szemsebésze sem vetekedhet egy csúcstechnológiájú lézer precizitásával, amely a milliméter ezredrészének pontosságával végzi a feladatát.

 A Magyarországon alkalmazott FEMTO eljárások között is van különbség, méghozzá abban, hogy a lebenyt milyen alakúra formálja a lézer. Például a Sasszem FEMTO kezelés esetén egy „káddugó” alakú lebeny kerül kialakításra, ezáltal biztosítva a lebeny nagyobb stabilitását. Sajnos nem minden klinika alkalmaz ilyen típusú lebenykialakítást, ezáltal kockáztatva a szem biztonságát.   

A FEMTO lézeres kezelés másik előnye, hogy a látásjavító korrekció a szaruhártya mélyebb rétegeiben történik, így a gyógyulási idő is rövidebb és fájdalommentes.

Akinek magas dioptriája van (6 dioptria és afölött), az ő esetükben általában jobb eredményt lehet elérni a kétlézeres, FEMTO eljárással.

FEMTO eljárások terén legnagyobb tapasztalattal a budapesti Sasszemklinika rendelkezik, akik 22 év alatt több mint 100 000 lézerkezelést végeztek.

Nem fáj, és két nap múlva már lehet menni dolgozni

A páciens a műtét alatt nem érez fájdalmat, és a kezelés után is csak rövid ideig lehet érzékeny a szem, ráadásul a lábadozási idő is rendkívül gyors: elég egyetlen napot pihenni.

A látásjavító lézerkezelés után nincs szükség arra, hogy hosszú ideig, akár hetekig az elsötétített szobában kuksoljunk, nincs irritáció vagy idegentest-érzés.

Mindössze 3 hétig kell szemcseppet használni, illetve két hónapig minden alkalommal amikor szabadban tartózkodunk 100% UV szűrős szemüveget kell viselni– de ezt egyébként is javasolt megtenni a szemünk védelme érdekében.

Forrás: https://sasszemklinika.hu/