Szponzorált tartalom

Melyik a legnépszerűbb lézeres szemműtét?

#szemműtét #lézeres szemműtét #UV-sugárzás #szemtengelyferdülés
2019.03.05.
Melyik a legnépszerűbb lézeres szemműtét?

Nem fáj, egy napos pihenést követően akár már másnap lehet vezetni, dolgozni menni, és magas dioptria hiba esetén is jó eredménnyel végezhető – hát ezért kedvelik a magyar páciensek olyannyira a femtolasik lézeres látásjavító kezelést. De mit is tud a FEMTO eljárás? Mutatjuk!

Talán nincs is olyan ember, akinek élete során ne alakulna ki valamilyen szemészeti problémája: az évek előrehaladtával egyre többen szorulnak szemüvegre a rövidlátás miatt, de a távollátás vagy éppen a szemtengelyferdülés is igen gyakori.

Ha még nem múlt el 50 éves, ITT ingyenesen megvizsgáltathatja látását - kattintson!

Néhány évtizede jelentek meg az első olyan eljárások, melyek során lézerrel korrigálták a szem fénytörési problémáit. Ezek a biztonságos beavatkozások végleges megoldást nyújthattak rövid vagy távollátás esetén, ugyanakkor a gyógyulási idő hosszadalmasabb volt és bizonyos páciensek egyes beavatkozások után intenzívebb kellemetlenségről számoltak be, magasabb dioptriánál nagyobb volt a visszaalakulás kockázata.

Az egyik legmodernebb, úgynevezett femtosecundumos (FEMTO) eljárással azonban ezeket a gondokat mind sikeresen kiküszöbölték!

Milyen előnyei vannak a FEMTO lézerkezelésnek?

A femto-secundumos lézert anno egy magyar fizikusprofesszor, Juhász Tibor fejlesztette ki, felfedezése pedig valóban forradalmasította a látásjavító szemműtéteket. 

Az eljárás lényege az, hogy a kezelendő szem szaruhártyáján a lézer először egy védőlebenyt készít, míg egy másik lézer a védőlebeny alatt elvégzi a látásjavító korrekciót.

A védőlebeny elkészítését a precízebb eredmény érdekében számítógép vezérli. Bár a hagyományos LASIK típusú, rezgőkéses (mikrokeratóm), kézzel végzett lebenykészítés olcsóbb eljárás, de olyan szövődményekkel járhat, amelyek a FEMTO kezelés esetén nem fordulhatnak elő. Azt is könnyű belátni, hogy a világ legrutinosabb szemsebésze sem vetekedhet egy csúcstechnológiájú lézer precizitásával, amely a milliméter ezredrészének pontosságával végzi a feladatát.

 A Magyarországon alkalmazott FEMTO eljárások között is van különbség, méghozzá abban, hogy a lebenyt milyen alakúra formálja a lézer. Például a Sasszem FEMTO kezelés esetén egy „káddugó” alakú lebeny kerül kialakításra, ezáltal biztosítva a lebeny nagyobb stabilitását. Sajnos nem minden klinika alkalmaz ilyen típusú lebenykialakítást, ezáltal kockáztatva a szem biztonságát.   

A FEMTO lézeres kezelés másik előnye, hogy a látásjavító korrekció a szaruhártya mélyebb rétegeiben történik, így a gyógyulási idő is rövidebb és fájdalommentes.

Akinek magas dioptriája van (6 dioptria és afölött), az ő esetükben általában jobb eredményt lehet elérni a kétlézeres, FEMTO eljárással.

FEMTO eljárások terén legnagyobb tapasztalattal a budapesti Sasszemklinika rendelkezik, akik 22 év alatt több mint 100 000 lézerkezelést végeztek.

Nem fáj, és két nap múlva már lehet menni dolgozni

A páciens a műtét alatt nem érez fájdalmat, és a kezelés után is csak rövid ideig lehet érzékeny a szem, ráadásul a lábadozási idő is rendkívül gyors: elég egyetlen napot pihenni.

A látásjavító lézerkezelés után nincs szükség arra, hogy hosszú ideig, akár hetekig az elsötétített szobában kuksoljunk, nincs irritáció vagy idegentest-érzés.

Mindössze 3 hétig kell szemcseppet használni, illetve két hónapig minden alkalommal amikor szabadban tartózkodunk 100% UV szűrős szemüveget kell viselni– de ezt egyébként is javasolt megtenni a szemünk védelme érdekében.

Forrás: https://sasszemklinika.hu/