Ezeket látta már?

Száraz szem szindróma: ez teheti szemszárazság ellen otthon

szemszárazság

A száraz szem szindróma nagyon kellemetlen tüneteket is okozhat, ezek ellen gyűjtöttünk össze néhány egyszerű, otthoni módszert.

A száraz szem szindróma gyakrabban érinti az idősebb korosztály tagjait, de bizonyos betegségek (pl. a diabétesz, a lupusz, a reumatoid artritisz vagy a pajzsmirigy-rendellenességek) is növelhetik a kialakulásának esélyét. A környezeti tényezők közül száraz szem szindrómát okozhat a túlságosan száraz levegő és a szeles időjárás. Emellett az is kiszáríthatja a szemünket, ha hosszú ideig koncentrálunk valamire, anélkül, hogy pislognánk. Ilyen alkalom lehet például, ha órákig vezetünk, vagy ha számítógéppel dolgozunk.

Házi módszerek száraz szemek ellen

A meleg borogatás nagyszerűen enyhíti a kellemetlen tüneteket, illetve a fájdalmakat, ráadásul a vérkeringést is fokozza, ami elősegítheti a gyógyulást. Mártsunk meleg (de nem forró) vízbe egy tiszta, puha anyagból készült törülközőt vagy textilpelenkát, alaposan csavarjuk ki, majd tegyük a csukott szemünkre 8-10 percre. Naponta kétszer-háromszor ismételjük! Lehetőleg két külön törülközőt használjunk a jobb és a bal szemünkre.

Egy 2002-es kutatásból az derült ki, hogy a ricinusolaj szemcseppként való alkalmazása hatékonyan enyhíti a száraz szem szindrómával összefüggő tüneteket, például a viszketést, az égő érzést, a fájdalmakat. A ricinusolajban található vegyületek stabilabbá és egyenletesebbé teszik a könny eloszlását a szemen, a ricinusolaj pedig maga is megakadályozza a szem kiszáradását. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a módszert, mindenképpen végezzünk előtte bőrpróbát, mert a ricinusolaj néhány embernél allergiás reakciót válthat ki. Mielőtt e szemünkbe cseppentenénk, egy-egy cseppet tegyünk a szemünk alá lefekvés előtt!

Az aloe vera nyugtató, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatásait is bevethetjük a száraz szemek ellen. Nyomjuk ki egy alaposan megmosott friss aloe vera-levél zselés belsejét egy tiszta, puha kendőre, és ezzel töröljük át a szemhéjat. Hagyjuk hatni tíz percig, majd langyos vízzel öblítsük le! Legyünk óvatosak: az aloe vera ne kerüljön közvetlenül a szemünkbe.

Egészséges táplálkozással a száraz szemek ellen

A megfelelően összeválogatott ételekkel is sokat tehetünk azért, hogy a száraz szem tüneteit enyhítsük. Egy, az International Journal of Ophthalmology című szakmai lapban megjelent tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása jótékonyan hat a szem egészségere is, és a szemszárazságot is enyhítheti. Együnk több omega-3-ban gazdag élelmiszert, például zsíros húsú halakat, chia- vagy lenmagot, esetleg olajos magvakat.

Az enyhe méretű kiszáradás tovább ronthatja a szemszárazság tüneteit, ezért ügyeljünk arra, hogy elég folyadékot fogyasszunk! A koffeintartalmú italok is befolyásolhatják a tüneteket, ezért ezekről érdemes lemondani addig, míg jobban nem érezzük magunkat!

Pislogjon többet!

A száraz szem egyik lehetséges oka, hogy túlságosan keveset pislogunk! A pislogás során ugyanis könnyet oszlatunk el a szemgolyón, a könny pedig védi és visszanedvesíti a szemet, emellett pedig a szennyeződéseket, porszemcséket is segít eltávolítani a szemből, így az esetleges irritációt is enyhíti. Emellett a pislogás a vérkeringést is javítja. Még több pislogásra lehet szükségünk akkor, ha sokat nézzük a számítógép képernyőjét! Óránként tartsunk öt-tíz perces szünetet, vagy kövessük a 20-5-20 szabályt: húszpercenként nézzünk fel a képernyőről, és fókuszáljunk valamire legalább 20 másodpercen keresztül, ami legalább 5 méterre van tőlünk!

Forrás: EgészségKalauz