Ezeket látta már?

Szemviszketés ellen ezeket a praktikákat vesse be!

szemviszketés, viszkető szem, szemviszketés ellen, praktika

A szemviszketést nemcsak a szem szárazsága, hanem idegen test vagy allergia is okozhatja. Nézzük, mi állhat a panasz hátterében és hogyan kezelhetjük!

A szem viszketését kísérheti kellemetlen, égő érzés, a szemek kipirosodása, könnyezés, illetve a szemhéjak, a szem körülötti terület ödémásodása, bedagadása. A viszketés (és az egyéb tünetek) érinthetik csak az egyik vagy mindkét szemet is.

Mi okozza a szemviszketést?

A legtöbbször a szemviszketést valamilyen allergiás reakció okozza: ebben az esetben irritációt okozó anyag, úgynevezett allergén kerül a szemünkbe, és olyan vegyületek (hisztaminok) szabadulnak fel a szervezetünkbe, amelyek viszketést, kipirosodást, a szövetek bedagadását okozhatják. Ezek az allergének lehetnek növényi pollenek, állatszőr, por vagy vegyszerek is. Előfordulhat, hogy a szem körül alkalmazott krémekre, kozmetikumokra, sminkszerekre allergiás valaki. Az allergia jelentkezhet az év bármely szakában, de időszakosan is, általában a tavaszi-kora őszi hónapokban. Ez utóbbit allergiás kötőhártya-gyulladásnak nevezik.

Szembetegség is állhat a szemviszketés hátterében

Más szembetegségeket is kísérheti a szem viszketése, például a blepharitiszt, vagyis a szemhéjak gyulladását, melyet a legtöbbször bakteriális fertőzés okoz. Az úgynevezett száraz szem szindrómának, illetve a szem körül található, a szemet védő zsíros, faggyúszerű anyagokat termelő mirigyek, a Meibom-mirigyek rendellenességének is tünete a szemviszketés.

A kontaktlencsét viselőknél előfordulhat, hogy a viszketést a nem megfelelően megtisztított, túl sokáig bent hagyott vagy éppen túl ritkán cserélt lencse okozza. A kontaktlencse felületén megtapadhatnak az allergiát okozó anyagok, így azokat újra és újra "visszatehetjük" a szemünkbe.

Szemviszketés kezelése

A szem viszketésének kezelésére, mivel a leggyakrabban allergia okozza ezt a panaszt, nagyon jól alkalmazhatóak az allergia elleni, antihisztamin-tartalmú gyógyszerek, szemcseppek. Szemszárazság miatti viszketésre használjunk műkönnyet. A szemünk rettentő érzékeny, ezért csak steril készítményt használjunk, ne cseppentsünk a szemünkbe semmilyen otthon kutyult csodaszert!

Amennyiben más betegség okozza a viszketést, a szemész szakorvos javasolhat speciális szemcseppet, kenőcsöt.

Otthon is tehetünk a viszketés csökkentéséért, például a kamillás borogatás gyorsan enyhítheti a kellemetlen, gyulladást megelőző tüneteket. A legfontosabb azonban, hogy próbáljunk meg ellenállni, és ne dörzsöljük a szemünket!

A dörzsölés hatására ugyanis csak még rosszabb állapotban kerülhet a szemünk, egyrészt, mert így még több hisztamin szabadulhat fel, másrészt, megsérthetjük a szaruhártyát, sőt előfordulhat az is, hogy a kezünkről baktériumok kerülnek a szembe, ez pedig jelentősen megnöveli a felülfertőződés rizikóját!

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sürgősségi látásvizsgálat: ha ilyen a szeme, menjen orvoshoz!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy alulműködés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához