Ezeket látta már?

Szürkehályog műtét: meddig lehet várni vele, és mi történik, ha sokáig halogatjuk?

szürkehályog, műtét, kezelés, látásromlás

Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. A világon szürkehályog műtétből végeznek a legtöbbet, évente több mint 18 milliót. Magyarországon ez a szám évi 90-95 ezer.

Mi az a szürkehályog?

A korral járó szürkehályog a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti, olyan ez, mintha folyamatosan egy koszos, elsárgult, párás üvegen keresztül szemlélnénk a világot, egyre kevésbé látjuk kontrasztosnak a színeket, akár teljesen el is szürkülhet a körülöttünk lévő világ. A látásromlás a betegség előrehaladtával egyre csak fokozódik, aminek következtében romlik az életminőség, csökken a komfortérzet, a térérzékelés, bizonyos tevékenységeknél csökken a biztonságérzet, de az olvasás is egyre nehézkesebbé válik.

A szemnek ez a fajta megbetegedése egy amerikai tanulmány szerint a 40-50 év közötti népesség 2,5%-át, az 50-60 év közötti népesség több mint 7%-át, a 60-70 év közötti népesség közel 20%-át, a 70-80 év közötti népesség több mint 42,5%-át, 80 felett pedig az emberek több mint 67%-át érinti. A nők és a férfiak megoszlásában pedig az a tapasztalat, hogy a nők körében szinte minden korcsoportban gyakoribb a probléma előfordulása néhány százalékkal. Az európai népességről publikált adatok is hasonló arányokat mutatnak.

A szürkehályognak ezen kívül van veleszületett, gyermekkori formája, és olyan is, ami egyéb szemészeti, belgyógyászati probléma szövődményeként jelenik meg, de olyan is, ami trauma, ütés, fizikai sérülés hatására alakul ki. Ez utóbbi gyakran csak az egyik szemet érinti

Mi az összefüggés az életkor és a szürkehályog kialakulása között?

Szemünk öregedésével a szemlencsét körülvevő fehérjék elkezdenek lebomlani. Egy idő után ezek a lebomlott fehérjék összecsomósodnak, lerakódnak a lencsén és szürkehályogot képeznek. Ez a folyamat évekig is eltarthat, és előfordulhat, hogy csak akkor kezdjük észrevenni a látásromlást, amikor a szürkehályog már viszonylag érett. Az idő előrehaladtával a szürkehályog egyre inkább „megérik”, jelentősebb homályok alakulnak ki, ezzel pedig egyre jobban romlik a látóélesség. Ha nem kezelik, a szürkehályog akár vakságig is ronthatja a látást. „A szürkehályog megszűntetésének egyetlen hatékony módja a műtét” – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A beavatkozás során az elszürkült szemlencsét eltávolítjuk, majd egy speciális műlencsével helyettesítjük, amely lehet egyfókuszú, ami csak távolra biztosít jó látást, illetve lehet többfókuszú, ami tökéletes látást biztosít közelre és távolra egyaránt. Bár ez kissé ijesztően hangzik, de a szürkehályogműtét rendkívül biztonságos eljárás, kiváló eredményekkel. Az operáció csupán apró kellemetlenséggel jár és mindössze 10-15 percig tart szemenként.

A műtét utáni eredmények szinte azonnal jelentkeznek. Azonban nem minden beteg és szürkehályog egyforma, ezért egyes pácienseknél – mint például cukorbetegek – a gyógyulás hosszabb ideig tarthat. A legtöbb esetben azonban a mindennapi tevékenységhez szükséges látás néhány nap alatt, a végleges látásélesség pedig a műtét után 6 héten belül stabilizálódik.

Mikor szánjuk rá magunkat a szürkehályog műtétre?

Sok évvel ezelőtt azt mondták, hogy a műtéthez meg kell várni, amíg a szürkehályog „megérik”. Ez azt jelentette, hogy olyan jelentős mértékűvé vált a homály, hogy már számottevően rontotta a látást. Korábban egy darabban (egy viszonylag nagy seben keresztül – kb. 10 mm) távolították el a szemlencsét, és néha a lencsetokot is.

A műtéti technológia azonban sokat fejlődött, és ma már az ultrahangos módszernek köszönhetően (phacoemulsificatio), biztonságosan apró darabokra lehet törni a szemlencsét, amiket egy mindössze 2-3 mm-es nyíláson keresztül távolít el a sebész. Ezzel az eljárással ejtett apró seb magától záródik és nincs szükség varratokra, mint a korábbi technikánál.

Az utóbbi évek során a folyamatosan terjedő új módszer lehetővé tette, hogy a betegeknek ne kelljen megvárni a szürkehályog érését és ezzel együtt egy jelentős látásromlást, életminőség csökkenést. Az ultrahangos módszerrel már nagyon korai stádiumban elvégezhető a beavatkozás. Ez a technika sokkal gyorsabbá és biztonságosabbá tette a szürkehályog műtéteket és az optikai eredményeket is javította.

A szürkehályog ugyan nem fáj, mégsem érdemes halogatni a beavatkozást.

Az általános tendencia az, hogy a szürkehályog műtéteket egyre korábbi stádiumban végezzük. Korábban egy bizonyos látóélesség romlást követően végeztek csak ilyen műtétet, hiszen a beavatkozásból adódó szövődmények kialakulásának kockázata sokkal nagyobb volt. Napjainkban, a modern technológiának köszönhetően leginkább a páciens „látásigénye” szabja meg, hogy mikor kerül sor a beavatkozásra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalabb korban elvégzett műtét megkönnyíti a szemsebész dolgát, és a betegek is gyorsabban regenerálódnak. A korral megjelenő egyéb betegségek (diabetes retinopathia, macula degeneráció, stb.), sem fokozzák így a műtéti kockázatok kialakulását. Az ultrahangos módszernek és kiváló minőségű új műlencséknek köszönhetően napjainkban lehetőség van arra is, hogy látás problémákat, például rövidlátást, asztigmiát, hipermetrópiát vagy presbyopiát (olvasószemüveg igény megjelenése) korrigáljuk a phacoemulsificatiós módszerrel, akár olyan esetben is, amikor szürkehályognak még nincs jele a szemlencsén. Ezzel a látásjavító beavatkozással megelőzhető a szürkehályog kialakulása is. Az ilyen típusú kezelést 45-50 éves kor felett javasoljuk, fiatalabb életkorban pedig a lézeres szemműtét vagy ICL műtét lehet a megoldás.

– magyarázza Dr. Cserháti Zoltán.

Mit kockáztatunk a szürkehályog műtét elhalasztásával?

A kezeletlen szürkehályog tovább fejlődik, egyre jobban „megérik”, a szemlencse keményebbé válik, és súlyosan rontja a látást. Amikor a szürkehályog „túlérett” a sebész részéről nagyobb figyelmet igényel a beavatkozás és a szövődmények kialakulásának kockázata is emelkedik. Ha tapasztaljuk a szürkehályog megjelenésének jeleit (homályos látás, elhalványuló színek, romló éjszakai látás, a szemüveg dioptriájának gyakori változása), érdemes minél hamarabb szemész szakorvost felkeresni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Homályos látás: betegség okozza, vagy a korral jár? Így derítheti ki

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szürkehályog

Forrás: budai szemészeti központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához